Dostupni linkovi

Ruski ambasador u BiH: OHR se mora zatvoriti


Zgrada OHR-a u Sarajevu
Zgrada OHR-a u Sarajevu

Principijelan stav Ruske Federacije je da je vrijeme za zatvaranje OHR-a, izjavio je ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov za Radio Slobodna Evropa, komentarišući zaključke Skupštine Republike Srpske (RS) koji se odnose na zatvaranje OHR-a u Bosni i Hercegovini.

„Mi mislimo da ovaj institut nakon 25 godina se mora zatvoriti i da svi u Bosni i Hercegovini imaju mogućnost da se slobodno dogovaraju, odnosno, takvu Bosnu i Hercegovinu kakvu oni žele. To ne zavisi od ličnosti visokog predstavnika, to je principijelan stav Ruske Federacije“, kazao je Kalabuhov za Radio Slobodna Evropa.

Skupština RS usvojila je 10. marta na posebnoj sjednici u Banjaluci, deset zaključaka u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika u BiH, u kojima se, između ostalog, traži da se zaduži Vladu Republike Srpske da formira međunarodni pravni tim sa ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika ˝koji su kršeći Dejtonski sporazum i njegov Aneks 10, kršili međunarodno pravo zloupotrebljavajući svoj mandat'.

U zaključcima se navodi i ˝da je vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu˝.

Istovremeno, u zaključcima se poziva na ukidanje visokog predstavnika i preispitivanje odluka svih ranijih visokih predstavnika u BiH.

Posebnu sjednicu Skupštine RS je zatražio predsjedavajući Predsjedništva BIH, Milorad Dodik, koji je sačinio deset zaključaka koje je entitetski parlament usvojio.

Sjednicu su napustili poslanici opozicionih stranaka.

Iz Ambasade SAD u BiH je saopšteno da Sjedinjene Američke Države (SAD) snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine (BiH) kao jedinstvene zemlje sa dva entiteta.

Iz Evropske unije za RSE je u srijedu 10. marta rečeno kako se stav Unije nije promijenio kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

"Položaj EU nije u skladu sa stavovima jednog ili drugog političara, već je usklađen sa međunarodnim pravom i zasnovan je na vrijednostima i principima EU", rekao je portparol EU nadležan za vanjsku i sigurnosnu politiku Peter Stano, komentarišući izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o zatvaranju kancelarije OHR-a.

Iz OHR-a je saopšteno kako 'Narodna skupština Republike Srpske može održavati sjednice o svakom pitanju za koje smatra da je to potrebno, ali da o zatvaranju OHR-a odlučuje Upravni odbor Vijeća za proveđenje mira'.

Visoki predstavnik za BiH je međunarodni predstavnik Ujedinjenih nacija koji nadgleda i koordinira sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je konačni je tumač Aneksa 10 (Sporazum o civilnom sprovođenju) Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Visokog predstavnika imenuje Vijeće sigurnosti UN-a svojom rezolucijom, a po preporuci Vijeća za sprovođenje mira.

Zadatak visokog predstavnika je, između ostalog, da nadgleda sprovođenje mirovnog rješenja, održava kontakte sa strankama radi promovisanja njihovog potpunog pridržavanja civilnih aspekata mirovnog sporazuma, periodično izvještava Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Sjedinjene Države, Rusku Federaciju te druge zainteresovane vlade, o napretku sprovođenja mirovnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG