Dostupni linkovi

Vulin: Slobodan Milošević zaslužio poštovanje Srbije i Srba


Aleksandar Vulin na Miloševićevom grobu u Požarevcu (11. mart 2020)
Aleksandar Vulin na Miloševićevom grobu u Požarevcu (11. mart 2020)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin ocenio je 11. marta da je bivši predsednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodan Milošević "svojim životom i smrću, zaslužio poštovanje Srbije i Srba ali i svih ljudi koji poštuju borce za slobodu".

Vulin je povodom 15. godišnjice smrti bivšeg predsednika Srbije i predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) ocenio da će istorija "biti mnogo pravednija prema Slobodanu Miloševiću nego što su bili njegovi savremenici".

"Nisu svi prijatelji Slobodana Miloševića bili ni njegovi prijatelji, ni prijatelji Srbije, ali svi neprijatelji Slobodana Miloševića su bili iskreni neprijatelji Srbije i to je bilo nepogrešivo, istorija će to potvrditi", naveo je Vulin a preneo je Pokret socijalista.

Vulin je u vreme Miloševićevog režima bio portparol Jugoslovenske levice (JUL), koju je osnovala Miloševićeva supruga Mirjana Marković i koja je bila deo vladajuće koalicije.

Bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević preminuo je na današnji dan 2006. godine u pritvoru Haškog tribunala u Ševeningenu, gde je bio optužen za ratne zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše SFRJ.

Milošević se 7. oktobra povukao s vlasti, nakon velikog protesta građana i Demokratske opozicije Srbije (DOS) 5. oktobra zbog krađe glasova koje je Miloševićev SPS sproveo na izborima 24. septembra 2000. godine.

Time je okončana njegova vladavina koju je uspostavio od 1989. godine, kada je izabran za predsednika Predsedništva Savezne Repubile Srbije. Od 1991. do 1997. bio je predsednik SR Srbije, a od 1997. do 2000. predsednik Savezne Republike Jugoslavije.

Srbija pod njegovim vođstvom bila u ratu, pod sankcijama, izložena hiperinfalciji i srozavanju svih moralnih i društvenih vrednosti.

Uhapšen je u Beogradu 1. aprila 2001. pod optužbom za finansijske malverzacije povezane s carinom.

Taj proces nije vođen, jer je 28. juna 2001. izručen Haškom tribunalu.

Milošević je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine na Kosovu, za ratne zločine i genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj ali je proces obustavljen 14. marta 2006. godine.

Milošević je sahranjen u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

XS
SM
MD
LG