Dostupni linkovi

U Sarajevu počelo vakcinisanje protiv korona virusa


Prvi je vakcinisan dr Ednan Drljević, šef COVID odjela u Općoj bolnici ‘’Dr. Abdulah Nakaš’’ u Sarajevu
Prvi je vakcinisan dr Ednan Drljević, šef COVID odjela u Općoj bolnici ‘’Dr. Abdulah Nakaš’’ u Sarajevu

U Općoj bolnici ‘’Dr. Abdulah Nakaš’’ u Sarajevu, u srijedu, 10. marta počeo je proces vakcinacije svojih uposlenika AstraZeneca vakcinama protiv COVID-19.

Prvi je vakcinu primio dr. Ednan Drljević, infektolog koji radi u COVID odjelu, a drugi je bio dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice.

Radi se o 170 doza vakcina, a prvo se vakciniše COVID tim s obzirom na to da, kako navode iz bolnice, količine u prvoj pošiljci nisu dovoljne za sve zainteresirane uposlenike.

Vakcinaciju će raditi šest medicinskih timova, a planirano je da se imunizacija završi danas.

Revakcinacija ovom vakcinom treba se obaviti za najkasnije 12 sedmica.

AstraZeneca vakcine (10 hiljada doza) je 2. marta bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH uručio Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Iz sarajevske Opće bolnice je rečeno za Radio Slobodna Evropa u utorak, 9. marta da je održan sastanak sa predstavnicima Zavoda za Javno zdravstvo Kantona Sarajevo, te da je ‘pokazana potvrda sa popratnim pismom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojem garantuje da će dostaviti i drugu dozu vakcina’.

U deset kantona raspodijeljeno je 5.000 doza ovih vakcina koje ne zahtijevaju poseban, već standardni način skladištenja.

Tako je u Mostar (Hercegovačko-neretvanski kanton) također danas (10. Mart) stiglo 550 doza vakcina AstraZeneca iz istog kontingenta donacije iz Srbije.

Kako je najavljeno na današnjoj press konferenciji direktora Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, dr. Nermina Avdića ove vakcine će biti distribusiane u naredna dva dana zdravstvenim institucijama u tom kantonu.

Dr. Avdić je rekao da će prioritet će biti radnici zaposleni u COVID odjeljenjima.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, AstraZeneca vakcine su ujedno i jedine vakcine koje u stigle u Federaciju BiH i namijenjene su zdravstvenim radnicima.

Bosna i Hercegovina i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech. U tu svrhu su Federacija BiH i drugi bh entitet, Republika Srpska izdvojili skoro 13 miliona dolara.

Vlada FBiH, je na hitnoj sjednici 8. marta, donijela odluku o nabavci 400.000 vakcina protiv COVID-19 bolesti.

Potvrđeno je i formiranje 'ad hoc' tima koji će u ime Federacije BiH voditi pregovore o nabavci vakcina.

Istovremeno u Republiku Srpsku 8. marta stigao je novi kontingent od 20.000 ruskih vakcina Sputnik V. One su avionom dopremljene iz Moskve u Beograd, odakle su drumskim saobraćajem prevezene u Banjaluku.

Prvi kontingent od 20.000 doza ruskih vakcina Sputnik V u RS stigle su 1. marta. Nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobrila vakcine za upotrebu, raspoređene su zdravstvenim ustanovama u ovom entitetu kako bi se započelo sa vakcinacijom.

Vlasti RS-a naručile su ukupno 100.000 doza ove vakcine.

Ova vakcina nema dozvolu Svjetske zdravstvene organizacija (WHO) i Evropske agencije za lijekove (EMA).

U utorak, 9.marta u Bosni i Hercegovini od posljedica korona virusa je preminulo 48 osoba, a 1.251 je novozaraženih.

XS
SM
MD
LG