Dostupni linkovi

Zdravstveni radnici u Mostaru ponovo protestovali


Zdravstveni radnici traže povećanje koeficijenata za obračun plata, Mostar (4. mart)
Zdravstveni radnici traže povećanje koeficijenata za obračun plata, Mostar (4. mart)

Nekoliko desetina zdravstvenih radnika s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), održali su u Mostaru 4. marta novu protestnu šetnju.

Iako je bilo najavljeno kolektivnih ugovor još nije potpisan.

Oni traže povećanje koeficijenata za obračun plata, što je ranije dobio Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a.

Okupljeni zdravstveni radnici, uz trube i transparente, tokom protestne šetnje centrom Mostara, zaustavili su se ispred sjedišta Ministarstva finansija HNK-a, gdje su skandiranjem tražili ostavku ministra Adnana Faladžića, zatim ispred obližnje COVID-bolnice, gdje su pružili podršku kolegama, te ispred zgrade Vlade HNK-a.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a i član pregovaračkog tima ispred sindikata, Dalibor Vuković, rekao je da su zdravstveni radnici pozvali ministra zdravstva Gorana Opsenicu, ministra finansija i premijera HNK-a, Nevenka Hercega, da izađu pred njih i kažu kada će se potpisati kolektivni ugovor.

Vuković je, međutim, ustvrdio kako ključni, odgovorni ljudi "za kolaps u zdravstvenom sistemu HNK-a" nisu se ni ovog puta obratili zdravstvenim radnicima.

On je optužio Vladu HNK-a da i dalje odugovlači proces pregovora sa sindikatima, te posumnjao u najavu da će u utorak, 9. marta, biti ranije zakazali novi, širi pregovarački sastanak, nakon što prethodna tri susreta prošlih sedmica nisu urodili plodom.

"Za sve ovo propalo vrijeme, do ovog trenutka, što vlast nije pozvala na takav sastanak, i odmah dogovorili uslove finansiranja i novu verziju kolektivnog ugovora, isključivi krivci su premijer Vlade, ministar zdravstva i ministar finansija", rekao je Vuković.

Oko 2.600 zdravstvenih radnika HNK-a nalaze se u generalnom štrajku od 10. decembra 2020. godine.

Općinski i Kantonalni sud Mostar su u dva navrata odbijali prigovore Vlade da se štrajk proglasi nezakonitim.

Iz Vlade HNK-a je 3. marta saopćeno da će se 9. marta održati sastanak svih relevantnih i odgovornih aktera zdravstvenog sistema: osnivača i suosnivača zdravstvenih ustanova – općina, gradova, kantona i Federacije BiH, zavoda zdravstvenog osiguranja, te menadžmenta zdravstvenih ustanova s predstavnicima reprezentativnog Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar, "kako bi se zajednički, uz uvažavanje složene finansijske situacije vezane za pandemiju korona virusa, došlo do konačnih, za sve prihvatljivih i održivih rješenja".

Iz Vlade je saopćeno i kako je, zbog krize koju je izazvala pandemija korona virusa, "ovogodišnji budžet HNK-a u odnosu na prošlu godinu umanjen za oko 17 miliona KM, a javni prihodi od početka godine manji su za oko 15 posto".

Predstavnik Vlade HNK-a Darko Juka izjavio je 4. marta novinarima nakon protestnog skupa zdravstvenih radnika kako Vlada HNK-a nije direktni poslodavac, te da će na sastanku u utorak prisustvovati i predstavnici ostalih aktera poput Vlade Federacije BiH i bolnica.

Juka je kazao i kako se očekuje da 9. marta budu izneseni "kvalitetni argumenti svih strana".

Oko zgrade Vlade HNK-a, tokom trajanja protesta, bilo je vidljivo pojačano prisustvo policijskih snaga.

XS
SM
MD
LG