Dostupni linkovi

UN pozdravlja Bidenovo obećanje o ukidanju smrtne kazne


Soba za izvršenje smrtne kazne, SAD (fotoarhiv)
Soba za izvršenje smrtne kazne, SAD (fotoarhiv)

Čelnica UN-a za ljudska prava je 23. februara pozdravila obećanje američkog predsjednika Joea Bidena da će raditi na ukidanju smrtne kazne u Sjedinjenim Državama.

Biden, demokrata, obećao je glasačima u prošloj godini da će tražiti ukidanje smrtne kazne na saveznom nivou i preuzeo je dužnost kao prvi američki abolicionistički predsjednik.

"Pozdravljam obećanje nove američke administracije da će raditi na ukidanju smrtne kazne kako na saveznom, tako i na nivou saveznih država", izjavila je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

Smrtnu kaznu na saveznom nivou obnovio je bivši američki predsjednik Donald Trump 2020. nakon 17-godišnje pauze djelimično izazvane i rastućim problemima u nabavci smrtonosnih injekcija.

Merrick Garland, Bidenov kandidat za američkog državnog tužioca, poručio je Kongresu 22. februara da je njegova podrška smrtnoj kazni oslabila u jeku briga što se ona nesrazmjerno provodi nad crnim Amerikancima i pripadnicima ostalih marginaliziranih zajednica koji su prečesto pogrešno osuđivani.

"Odvraćanje je često argument onih koji se protive aboliciji. Nema, ipak, dokaza da ona efikasnije odvraća od zločina nego bilo koja druga kazna", izjavila je Bachelet tokom rasprave u Vijeću UN-a za ljudska prava.

"Upravo suprotno, studije pokazuju da su neke zemlje koje su ukinule smrtnu kaznu registrovale iste ili čak i niže stope ubistava", kazala je.

Američka delegacija, koja ima posmatrački status, nije učestvovala u raspravi, koja se održava svake dvije godine.

"Ogromna većina" zemalja zakonski su ukinule smrtnu kaznu ili je ne provode u praksi, kaže Bachelet.

Iran i Saudijska Arabija, među pet vodećih svjetskih zemalja po broju egzekucija prema podacima Amnesty International, branile su tu praksu u raspravi kao sredstvo odvraćanja od manjih prekršaja, u skladu sa šerijatom, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG