Dostupni linkovi

EU uvodi sankcije za četiri Rusa zbog Navaljnog


Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni na ročištu u Moskvi tokom razmatranja žalbe na raniju sudsku odluku o promjeni uslovne u stvarnu zatvorsku kaznu, 20. februar
Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni na ročištu u Moskvi tokom razmatranja žalbe na raniju sudsku odluku o promjeni uslovne u stvarnu zatvorsku kaznu, 20. februar

Ministri vanjskih poslova Evropske unije dogovorili su se u ponedjeljak da će pripremiti sankcije za četiri viša ruska zvaničnika u uglavnom simboličnom odgovoru na zatvaranje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, rekla su trojica EU diplomata, prenosi Reuters.

Politički dogovor postignut je u ponedeljak nakon što su Francuska, Njemačka, Poljska i baltičke zemlje pozvale EU da pošalje poruku predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da rasprave i demonstracije moraju biti dopuštene u Rusiji.

Imena osoba kojima će biti uvedene sankcije nisu objavljena, niti je raspravljano o njima tokom sastanka u Briselu, no jedan od diplomata je rekao da će sankcijama biit podložni šef ruskog Istražnog odbora, direktor zatvora, direktor ruske Nacionalne garde i glavni tužilac.

Uprkos pozivima bliskih saradnika Navaljnog da u sankcije uključe članove ruske poslovne elite bliske Putinu, vlade zemalja članica EU su se složile za sankciju visokih dužnosnika jer takve sankcije bolje mogu izdržati pravne izazove.

Navaljni je zatvoren nakon što se vratio u Rusiju iz Njemačke prošlog mjeseca, a 2. februara mu je određena zatvorska kazna zbog kršenja uslova uvjetnog puštanja na slobodu.

Njegovo hapšenje je izazvalo proteste širom Rusije 23. i 31. januara tokom kojih je policija privela više od 10.000 ljudi.

On se u Njemačkoj oporavljao nakon trovanja vojnim nervnim sredstvom, te je optužio Kremlj da ga je pokušao ubiti, što Moskva negira.

Pet stvari koje treba da znate o Alekseju Navaljnom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

XS
SM
MD
LG