Dostupni linkovi

Počinje masovna revakcinacija, još 50.000 doza vakcine Sputnik V stiglo u Srbiju


Kontigent od 50.000 doza vakcine Sputnik V stigao na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, 9. februar
Kontigent od 50.000 doza vakcine Sputnik V stigao na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, 9. februar

U Srbiju je u utorak rano ujutru avionom Er Srbije dopremljeno novih 50.000 doza vakcine Sputnik V, rekao je za Radio televiziju Srbije (RTS) državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. Vakcine su dopremljene u institut Torlak, a dan ranije stigao je i novi kontingent od 8.190 doza vakcina "Fajzer-Biontek", rečeno je agenciji Tanjug u Ministarstvu zdravlja.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da će ako bude nastavljena vakcinacija ovim tempom i građani budu disciplinovani, moći do leta da ostvari svoj cilj - da stavi koronu pod kontrolu. On je novinarima nakon što je primio drugu dozu vakcine rekao i da se mere protiv korona virusa ne poštuju dovoljno. Nema opuštanja posle prve doze vakcine, rekao je Lončar.


Danas, 9. februara, počinje revakcinacija građana koji su primili prvu dozu vakcine protiv korona virusa. Predsednik skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je da se druga doza prima na istom mestu kao i prva.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao i da će od danas građani moći da se vakcinišu u "Belekspo centru" na Novom Beogradu, koji će biti sličnog kapaciteta kao Sajam". Tamo će građani biti vakcinisani "kineskom" vakcinom, dok na Sajmu ima i "ruske", a biće i "Fajzer" (Phizer/BioNTech) vakcina, dodao je on.


Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za isti medij da su u „Belekspo centru“ otvorena 24 punkta, na kom će građani primiti prvu dozu vakcine.

Na tri izdvojena punkta u Raški, Kuršumliji i Bujanovcu od danas počinje davanje druge doze vakcine protiv korona virusa građanima sa prostora Kosova.

Koordinatorka revakcinacije Dragana Milošević izjavila je da građani koji nisu dobili poruku o revakcinaciji, a izračunaju da je od prve doze vakcine prošao 21 dan, treba sami da dođu da prime drugu dozu.

"Na revakcinaciju treba poneti ličnu kartu, jer čim upišemo matični broj imamo evidenciju o vakcinaciji, tako da potvrda o primanju prve doze nije potrebna", kazala je ona za RTS.


Za danas je zakazana sednica Kriznog štaba na kojoj će biti razmotrena aktuelna epidemiološka situacija. Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da mere ne bi trebalo popuštati dok ne bude više vakcinisanih.

U Srbiji je 8. februara od posledica korona virusa umrlo 13 osoba, dok je registrovano 1.960 novozaraženih.

Od početka epidemije u Srbiji borbu sa COVID-om 19 izgubilo je 4.139‬ ljudi, a korona virus je potvrđen kod 409.841 osobe. U bolnicama je više od 3.800 pacijenata, a na respiratorima 128.

XS
SM
MD
LG