Dostupni linkovi

Viši sud: Pritvor za Belivuka i ostale osumnjičene


Osumnjičeni Veljko Belivuk prilikom hapšenja, 4. februara u Beogradu
Osumnjičeni Veljko Belivuk prilikom hapšenja, 4. februara u Beogradu

Sudija Višeg suda u Beogradu - Posebno odeljenje za organizovani kriminal doneo je 6. februara rešenje kojim se Veljku Belivuku i još za 19 osoba određuje pritvor do 30 dana zbog, kako je navedeno u saopštenju Višeg suda, "postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva".

Pritvor se određuje i zbog, dalje se navodi, "okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmeniti dokaze ili tragove krivičnog dela, kao i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo".

"Za krivično delo koje im se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko deset godina a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, u skladu sa članom 211 stav 1, tačka 1, 2, 3 i 4 Zakonika o krivičnom postupku", navodi se u saopštenju.

Navodeći inicijale 22 osumnjičene osobe, Viši sud je saopštio da se njima "stavlja na teret da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga kao i krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i promet oružja i eksplozivnih materija.

Okrivljeni V.B, M. M, D. T, V.G i M.A terete se da su izvršili i "krivično delo teško ubistvo".

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je u subotu, 6. februara da je hapšenjem organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka Srbija pokazala da je „bezbedna zemlja u kojoj nema zaštićenih” i najavila da se operacija nastavlja.

Slično je najavio i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin koji je rekao da se “istraga u vezi sa delovanjem kriminalne grupe koju su organizovali Veljko Belivuk i Marko Miljković nastavlja i da će uslediti nova hapšenja”.

Podsetimo, Veljko Belivuk i još 19 osoba uhapšeni su u četvrtak, 4. februara rano ujutro. Belovuk je u javnosti je označen kao vođa navijača i kao osoba bliska jednom od dva glavna kriminalna klana.

Belivuk (36), kome je nadimak Velja Nevolja, važi za vođu navijača fudbalskog kluba "Partizan", odnosno navijačke grupe "Principi", nastale od bivše grupe "Janjičari". Policija je 4. februara svoju akciju nastavila upravo na stadionu "Partizana" gde je uhapsila najmanje jednu osobu.

XS
SM
MD
LG