Dostupni linkovi

Ruske vakcine iz Sarajeva odvezene u Republiku Srpsku


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ruske vakcine protiv korona virusa Sputnik V koje su se od 1. februara nalazile na Aerodromu Sarajevo, ocarinjene su i preuzete, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol Uprave za indirektno opoezivanje BiH (UIOBiH) Ratko Kovačević.

"Jutros je podnesena carinska prijava i sva potrebna dokumentacija. Uvoznik je preko ovlaštenog špeditera predao carinsku prijavu za uvozno carinjenje i neophodnu dokumentaciju, uključujući i rješenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kojim se odobrava interventni uvoz vakcine protiv koronavirusa", rekao je Kovačević.

Radi se o dvije hiljade doza vakcine Sputnik V koje su dovoljne za imunizaciju hiljadu osoba protiv korona virusa, a koje je naručilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite bh. entiteta Republike Srpske (RS).

Kako je na konferenciji za novinare 1. februara najavio resorni ministar Alen Šeranić, u Republiku Srpsku će doći još dva kontingenta po 100 hiljada vakcina, a prioritet pri vakcinisanju imaće zdravstveni radnici u Covid odjeljenjima, potom radnici i korisnici domova za stare, kao i osobe starije od 65 godina.

Republički štab za vanredne situacije RS dao je saglasnost da se za nabavku izdvoji više od sedam i po miliona eura, a kapaciteti za čuvanje vakcine su obezbijeđeni.

Insititut za javno zdravlje Republike Srpske nabavku 200 hiljada vakcina povjerio je banjalučkoj firmi “Krajinagroup”, i to u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja.

Institut je 3. februara firmi “Krajinagroup” dostavio tendersku dokumentaciju. Četiri dana nakon što su vakcine stigle na sarajevski aerodrom s firmom „Krajinagroup“ potpisan je ugovor vrijedan oko sedam miliona eura.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH saopštila je da su u petak, 5. februara zaprimili uzorke vakcine Sputnik V, koje im je u Kontrolni laboratorij dostavio veleprometnik Krajinagroup iz Banjaluke.

"Imajući u vidu potrebu za hitnim postupanjem direktor ALMBIH izdao je nalog za postupanje, te naložio postupajućim službenicima i zaposlenicima da se organizuje i rad u dane vikenda, a u cilju što bržeg okončavanja potrebnih procedura. Okončanje procedura iz nadležnosti ALMBIH očekujemo početkom naredne sedmice", saopšteno je iz Agencije.

Prve vakcine koje su stigle u BiH će se čuvati u centralnom skladištu u Institutu za javno zdravlje RS, distribuiraće se preko regionalnih centara, a Kancelarija UNICEF-a je obezbijedila i nove kapacitete za hladni lanac.

BiH će u sklopu programa imunizacije protiv korona virusa većinu vakcina nabaviti kroz program COVAX.

Ministarstvo civilnih poslova dobilo je obavijest od Globalnog saveza za vakcine (GAVI) da će prva alokacija vakcina za BiH početi stizati početkom februara i to 23.400 doza proizvođača Biontech-Pfizer. Krajem februara trebalo bi da stigne između 153.600 i 259.200 cjepiva AstraZeneca/SKBIO.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata) podsjetio je 3. februara na sjednici Zastupničkog doma (jednog od dva doma Parlamentarne skupštine BiH) da BiH trenutno ima potpisane ugovore o nabavci vakcina za 40 odsto stanovništva.

Medicinski časopis The Lancet objavio je u utorak, 2. februara, da ruska vakcina Sputnik V protiv korona virusa pruža oko 92 posto zaštite protiv COVID-19.

Rusija je još u avgustu 2020. objavila da je državno zdravstveno regulatorno tijelo odobrilo vakcinu. Taj potez nije naišao na odobravanje izvan Rusije jer u tom periodu nisu bile završene ključne faze istraživanja.

Svjetska zdravstvena organizacija i i Evropska agencija za lijekove (EMA) nisu izdali dozvolu za uporebu Sputnjik V. Te dozvole za sada ima samo Pfizer/Biontech vakcina.

Sputnik V dosad je odobrilo 15 država, uključujući Argentinu, Mađarsku i Ujedinjene Arapske Emirate. Među tim državama je i Srbija, gdje je upotreba ove vakcine počela 6. januara.

XS
SM
MD
LG