Dostupni linkovi

Dačić: Fajon nije objektivna, 'navija za deo opozicije'


Ivica Dačić u Narodnoj skupštini Srbije
Ivica Dačić u Narodnoj skupštini Srbije

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je predsednica Odbora Evropskog parlamenta (EP) za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon sama sebe diskreditovala za učestvovanje u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.

Dačić je gostujući na televiziji Happy ocenio da evroposlanica Fajon "navija za deo opozicije" u Srbiji u kom je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.

"Oni treba da potpomognu taj dijalog, a ne da se stavljaju na nečiju stranu. Izgubili su neku vrstu objektivnosti", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, međustranački dijalog treba da potpomogne i upitao "kako neko može da smatra da je Fajon objektivna".

Dačić je ponovio da je dogovorio za iduću nedelju telefonski razgovor sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom (David McAllister).

Evroposlanica Tanja Fajon potvrdila je 26. januara da je zvanični Beograd tražio njeno izuzeće u dijalogu evropskih i srpskih parlamentaraca i ocenila da je to neprihvatljivo za Brisel jer Evropska unija ima jasna interna pravila o predstavljanju.

Fajon, koja je predsednica Odbora Evropskog parlamenta (EP) za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU, podsetila je da evropska strana nije postavljala bilo kakve uslove ko treba da sedi sa srpske strane pregovaračkog stola.


Ona je dodala da će više detalja o nastavku tih razgovora biti poznato u četvrtak, 28. januara, posle dogovora predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačiča i predsednika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP) Dejvida Mekalistera.

"Mi smo spremni za te razgovore i hteli bismo da budu što je pre moguće. Moramo sa Dačićem da razgovaramo ko će biti pregovarači i kako će teći dijalog. Zbog epidemije se ne može putovati, pa ćemo razgovore početi onlajn", dodala je ona.

Fajon je 14. januara izjavila da je interes EU da dijalog vlasti i opozicije u Srbiji bude što pre nastavljen i da su u Evropskom parlamentu zabrinuti jer još nije poznato ko će učestvovati u tim razgovorima.

Tanja Fajon, predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji i Vladimir Bilčik, izvestilac EP za Srbiju, bili su posrednici u pregovorima između vlasti i opozicije u Srbiji o izbornim uslovima nekoliko meseci pred parlamentarne izbore, u junu prošle godine.

Deo opozicije u okviru tadašnjeg bloka Savez sa Srbiju, odlučio je da izbore bojkotuje.

XS
SM
MD
LG