Dostupni linkovi

EU razmatra tužbu protiv proizvođača vakcina AstraZeneca


Jedno od sedišta kompanije Astrazeneka u svetu, ilustrativna fotografija
Jedno od sedišta kompanije Astrazeneka u svetu, ilustrativna fotografija

Članice Evropske unije (EU) razmatraju podnošenje tužbe protiv kompanije Astrazeneka (AstraZeneca) zbog kršenja ugovora o isporuci vakcina protiv COVID-a 19 ukoliko ne bude poštovala rokove, rekao je letonski ministar spoljnih poslova Edgar Rinkevičs.

Prethodno je evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides (Stella Kyriakides) najavila da će biti zabranjen izvoz vakcina proizveden na teritoriji Evropske unije bez ranije najave.

Velika Britanija se nada da pomenuta mera neće uticati na dogovorene isporuke vakcina za njene građane, upozoravajući na opasnost od "ćorsokaka nacionalizma vakcine".

Nemački ministar: EU mora imati ‘pošten udeo’

Letonski ministar je rekao lokalnom radiju da će države EU podneti tužbu u okviru "koordinisane akcije".

Svaka članica EU ima odvojen ugovor o isporuci vakcina sa ovom kompanijom.

"Astrazeneka", koja je razvila vakcinu u saradnji sa Univerzitetom Oksford, obavestila je EU da ne može da ispuni postavljene ciljeve o isporukama vakcine do kraja marta.

Istovremeno, nemački ministar zdravlja Jens Špan je istakao da bi Evropa trebalo da ima "pošten udeo" prilikom distribucije vakcina, podržavajući predloge Evropske unije za ograničenje izvoza vakcina.

"Mogu da razumem da postoje proizvodni problemi, ali to onda mora da utiče podjednako na sve", rekao je Špan za televiziju ZDF.

"Ovde se ne radi o pristupu da Evropa bude na prvom mestu, već o njenom poštenom udelu", naveo je nemački ministar dodajući da stoga ima smisla odrediti ograničenja izvoza vakcina.

Svi pričaju o vakcini Univerziteta Oksford
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

EU najavila da će se zabraniti izvoz vakcina protiv COVID-a 19 bez ranije najave, kao odgovor na kašnjenja u isporukama vakcine Astrazeneka i najavu Fajzera-Bajonteka (Pfiser/BioNTech) o privremenom usporavanju isporuka u januaru.

Predstavnici zajedničkog odbora EU nisu bili zadovoljni odgovorima rukovodstva Astrazeneke tokom razgovora u ponedeljak, kazala je komesarka Stela Kirijakides.

"Odgovori kompanije do sada nisu bili zadovoljavajući. Evropska unija želi da se dogovorene i unapred finansirane doze isporuče što pre. I želimo da naš ugovor bude u potpunosti ispoštovan", istakla je evropska komesarka.

Ona je poručila da će zahtevati dostavu dogovorenih doza što pre, te najavila dodatne mere nadzora prodaje vakcina, čiji razvoj je finansirala EU i koje će se proizvoditi na teritoriji EU.

Kirijakides je precizirala da je Evropska unija pomogla razvoj nekoliko vakcina sa 2,7 milijardi evra.

Evropska komisija je rezervisala do 400 miliona doza te vakcine, koja se već koristi u Velikoj Britaniji.

"Ubuduće će sve kompanije koje na teritoriji EU proizvode vakcine morati unapred najaviti kada budu želele izvoziti ove vakcine van EU," upozorila je evropska komesarka za zdravlje naglasivši da se ovim novim mehanizmom neće obavezati isporuka vakcina u humanitarne svrhe.

Ona je zbog tog kašnjenja predložila "mehanizam transparentnosti" o izvozu vakcina koje su proizvedene na teritoriji EU. Pitanje da evropske zemlje imaju prioritet za vakcine proizvedene u EU pokrenulo je raspravu o njihovoj poštenoj distribuciji u svetu, gde je do sada više od dva miliona ljudi umrlo od posledica korona virusa.

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je da će se svet suočiti sa "katastrofalnim moralnim neuspehom" ako bogate zemlje budu imale monopol na štetu siromašnih zemalja.

Astrazeneka: Činimo sve da vakcinu što pre dostavimo Evropljanima

Astrazeneka, britansko-švedska multinacionalna kompanija sa sedištem u Engleskoj, saopštila je da "čini sve da vakcinu što pre dostavi milionima Evropljana".

Njena vakcina za Evropu proizvodi se uglavnom u Velikoj Britaniji, mada su uključeni i drugi pogoni na kontinentu. Ova kompanija takođe ima veliku proizvodnju u Indiji.

Druge države, uključujući Australiju i Tajland, saopštile su da im je takođe rečeno da su smanjene isporuke Astra Zeneke.

U EU se za sada koriste vakcine kompanija Fajzer/Bajontek i Moderne, a Astrazeneka treba da dobije ove sedmice odobrenje Evropske agencije za lekove.

Velika Britanija: Ćorsokak nacinalizma vakcine

Najave oštrih mera iz Brisela izazvalo je zabrinutost Velike Britanije da će to usporiti isporuke vakcina za njene potrebe. Naime, Fajzerova vakcina namenjena za britansko tržište se proizvodi u fabrici u Belgiji.

Ipak, britanski ministar zadužen za borbu protiv pandemije Nadim Zahavi (Nadhim Zahawi) izrazio je nadu da će Astrazeneka i Fajzer-Bajontek isporučiti dogovorene količine do sredine februara kao i nakon toga.

On je upozorio na "ćorsokak nacionalizma vakcine", dodajući da "niko nije siguran dok nije siguran ceo svet".

U međuvremenu, "Astrazeneka" je demantovala medijske napise da njena vakcina nije efikasna za ljude starije od 65 godina.

"Tvrdnje u člancima da je efikasnost vakcine Astrazeneka Oksford samo osam odsto efikasna kod odraslih starijih od 65 godina potpuno su netačne", rekao je portparol Astrazeneke agenciji Frans pres.

Nemački listovi "Bild" i "Handelšblat" su u odvojenim izveštajima objavili 26. januara da vakcina Astrazeneke ima efikasnost od svega osam do 10 odsto među osobama starijim od 65 godina, te da se nemačka vlada pribojava da Evropska agencija za lekove, neće odobriti ovu vakcinu za pomenutu starosnu grupaciju.

XS
SM
MD
LG