Dostupni linkovi

Lideri EU će raspravljati o potvrdama vakcinacije


Ilustrativna fotografija,
Ilustrativna fotografija,

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske Unije (EU) će na samitu u četvrtak 21. januara, pokrenuti pitanje potvrda za vakcine protiv COVID-19, najavili su u srijedu 20. januara, zvaničnici Evropske unije (EU).

Kako su zvaničnici EU najavili, reč je o preliminarnoj diskusiji i ne očekuju se konkretne odluke, jer treba prvobitno postići saglasnost među zemljama članicama za moguće uvođenje ovog dokumenta za buduća putovanja ili ulaske u objekte ugostiteljstva, ali i administrativno priznavanje ovih potvrda od strane svih zemalja.

Za uvođenje ove potvrde se zalažu one zemlje EU u kojima turizam ima veliku ulogu u ekonomiji i nastoje da do leta utvrde sistem koji će omogućit ponovni razvoj turizma.

Međunarodno udruženje vazdušnog transporta (IATA) pozvalo je EU da podrži inicijativu grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, prema kojoj bi se dogovorio zajednički digitalni evropski certifikat o vakcinaciji protiv COVID-a-19 koji će onima koji su vakcinisani omogućiti slobodno putovanje Europom bez testiranja na prisustvo korona virusa.

U otvorenom pismu Ursuli von der Leyen, predsjednici Europske komisije, generalni direktor i izvršni direktor IATA-e Alexandre de Juniac pozvao je države EU-a da koordiniraju politiku koja će omogućiti da Evropa sigurno dobije ekonomske i socijalne koristi ponovne slobode kretanja, počevši od onih koji su vakcinisani.

U četvrtak, 21 januara, lideri EU će održati samit putem video-konferencije gde će isključivo raspravljati o naporima u suzbijanju zaraze COVID-19, naročito u svetlu širenja novog soja koronavirusa iz Engleske.

Prema najvama zvaničnika koji rade na organizaciji ovog susreta, razgovaraće se i o solidarnosti EU sa trećim zemljama kada je reč o isporuci vakcina. Međutim, izvori EU su upozorili da se ne očekuje konkretizacija termina niti količina doza koje bi mogle da stignu u ovim zemlja,a uključujući i region Zapadnog Balkana.

”Nema vremenskog okvira za isporuku vakcina trećim zemljama. Situacija je već dovoljno komplikovana unutar EU zbog problema u proizvodnji. Naša je namera da to realizijemo kada budemo i sami dovoljno napredovali”, rekao je novinarima u sredu 20. januara, jedan evropski zvaničnik, podvukavši da zemlje regiona ne treba da sumnjaju u princip da će ”EU biti tu za sve partnere” te da će se zalagati da vakcine kao globalno dobro stignu do svih kojima su potrebne.

Inače, Evropska Komisija je u sredu, pozvala zemlje članice EU da "ubrzaju" vakcinaciju kako bi do kraja avgusta zaštitili 70 posto odraslih od korona virusa, a do marta 80 posto zdravstvenih radnika i starijih od 80 godina.

EU je naručila gotovo 2,3 milijarde doza odobrene kao i vakcina koje su kandidati, ali za sada samo Moderna i Pfizer/BioNTec imaju regulatorno odobrenje u EU.

XS
SM
MD
LG