Dostupni linkovi

Vlada RS se zadužuje 22.4 miliona eura za ublažavanje posljedica pandemije


Vlada RS je za podršku privredi i zdravstvu za saniranje posljedica pandemije usmjerila oko 330 miliona konvertibilnih maraka (169 miliona eura).
Vlada RS je za podršku privredi i zdravstvu za saniranje posljedica pandemije usmjerila oko 330 miliona konvertibilnih maraka (169 miliona eura).

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) usvojila je na sjednici u srijedu, 13. januara prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja RS kod Svjetske banke i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu 22,4 miliona eura za saniranje posljedica pandemijom COVID-19.

„Cilj projekta je podrška likvidnosti i oporavku poslovnih subjekata pogođenih posljedicama pandemije COVID-19 kroz kvalitetniji pristup dugoročnom finansiranju kao i prilagođavanje novim, izmijenjenim uslovima rada kroz digitalizaciju i usvajanje novih tehnologija,“ navodi se u saopštenju.

Vlada RS je usvojila i uredbu o postupku dodjele sredstava firmama u sektoru prevoza u drumskom saobraćaju za saniranje finansijskog gubitka uzrokovanog pandemijom.

Cilj uredbe je pružanje podrške za period od 1. avgusta do 31. decembra 2020. godine plaćanjem poreza i diprinosa na plaću za svakog zaposlenog radnika prijavljenog na puno radno vrijeme ili poduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju.

Podrška će biti obezbijeđena iz Kompenzacionog fonda RS, navodi se u saopštenju.

Vlada RS je za podršku privredi i zdravstvu za saniranje posljedica pandemije usmjerila oko 330 miliona konvertibilnih maraka (169 miliona eura). Takođe, još 50 miliona KM (25 miliona eura) je stavljeno na raspolaganje privredi putem Garantnog programa.

XS
SM
MD
LG