Dostupni linkovi

Trump nagovarao izbornog zvaničnika da pronađe glasačke listiće na njegovo ime


Donald Trump
Donald Trump

Donald Trump zatražio je od visokog republikanskog zvaničnika da "pronađe" glasačke listiće potrebne da se poništi njegov poraz u američkoj državi Georgiji (Džordžija) u telefonskom razgovoru koji je u nedjelju (3. januar) objavio list Washington post.

Američki predsjednik, koji i dalje odbija priznati poraz na predsjedničkim izborima 3. novembra, pokušao je u dugom telefonskom razgovoru pridobiti za svoj stav Brada Raffenspergera, republikanskog predstavnika zaduženog za izbore u Georgiji, smjenjujući pritiske i nagovaranja.

"Nema šta loše da se kaže ako ste se preračunali", rekao je Trump prema snimku razgovora koji je objavio Washington post a zatim i drugi mediji.

"Ja samo hoću da se nađe 11.780 glasova.. jer mi smo pobijedili u toj državi", rekao je Trump, iako je pobjeda demokrate Joea Bidena u Georgiji sa oko 12.000 glasova prednosti potvrđena u ponovnom prebrojavanju i u reviziji.

Pozivajući se na "glasine" o prevari, Trump je ocijenio da su nepravedni izbori koji su mu ukradeni.

"Vi znate šta su oni uradili i ne govorite o tome, to je prekršaj, ne možete dozvoliti da se to dešava, to je veliki rizik za vas", dodao je Trump preteći.

Brad Raffensperger koji je bio u pratnji državnog advokata nije popustio. "Mislimo da su naše cifre dobre", odgovorio je on.

Objava ovog snimka, za koji Bijela kuća nije željela komentarisati, odmah je izazvala talas šoka u Washingtonu.

"Trumpov prezir prema demokratiji je ogoljen", rekao je demokratski predstavnik u Kongresu Adam Schiff.

Republikanski predstavnik Adam Kinzinger je rekao da je to strašno i pozvao članove svoje stranke da ne slijede predsjednika u njegovom osporavanju rezultata.

"Vi ne možete to raditi mirne savjesti", rekao je on.

Trump od novembra negira pobjedu Joea Bidena, ali je naišao na sistematski neuspjeh u sudu i kod lokalnih zvaničnika, uključujući i republikance koji su se odupirali njegovim pritiscima.

Elektorski koledž je 14. decembra proglasio pobjedu Bidena sa 306 glasova elektora u odnosu na 232 za Trumpa, što u srijedu (6. januar) treba da se potvrdi u Kongresu, prije polaganja zakletve 46. predsjednika SAD-a 20. januara.

XS
SM
MD
LG