Dostupni linkovi

Cikotić: Vlast u USK iskomplikovala rješavanje migrantske krize


Migranti u šatoru kampa "Lipa", 26. decembar 2020.
Migranti u šatoru kampa "Lipa", 26. decembar 2020.

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu (USK) iskomplikovala se, jer je kantonalna vlast odustala od dogovora da se migranti iz kampa "Lipa" prebace u kamp "Bira", tvrdi u izjavi Srni ministar sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Selmo Cikotić.

Cikotić je naveo da su vlasti odustale od plana koji su same predložile prije nekoliko mjeseci.

"Oni sada ne prihvataju „Biru“ kao rješenje, bez obzira što tamo ima više od 3.000 mjesta za smještaj migranata. Sada traže neka druga rješenja u okviru kampova „Borići“ i „Sedra“, rekao je Cikotić, te dodao da se ta rješenja ne mogu donositi za dan.

U privremenom migrantskom kampu „Lipa“, udaljenom oko 30 kilometara od Bihaća, na zapadu Bosne i Hercegovine, u prijepodnevnim satima, 23. decembra, zapaljen je jedan od šatora.

Požar je izbio nakon što su predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u srijedu, 23. decembra, u osam sati, počeli sa povlačenjem osoblja iz kampa, najavljujući da prestaju sa svim servisima koje su proteklih osam mjeseci pružali migrantima u kampu Lipa.

Kamp 'Lipa' u plamenu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Skupština USK, na vanrednoj sjednici u Bihaću, zaključila je kako ne prihvata instrukcije Ministarstva sigurnosti o vraćanju migranata u nekadašnji migratski kamp „Bira“.

Prema Cikotićevim riječima, u planu je da kamp „Lipa“, koji pravno više nije u funkciji, bude opremljen za dugotrajan boravak migranata, ali da te aktivnosti nije moguće započeti dok kantonalne vlasti ne izmjeste migrante koji su tu ostali.

Cikotić je rekao da Ministarstvo neprekidno prati razvoj situacije sa migrantima na prostoru Unsko-sanskog kantona.

"Prema informacijama koje imam, gradonačelnik Bihaća je u komunikaciji sa predstavnicima međunarodnih organizacija i pokušava naći rješenja u okviru postojećih migrantskih centara u smislu proširenja kapaciteta i premiještanja, ali ću ostaviti da oni na bazi obostarno prihvatljivih principa i standarda postignu sporazum", naveo je Cikotić.

XS
SM
MD
LG