Dostupni linkovi

Uhapšeni osumnjičeni za planiranje ubistva novinarke Olivere Lakić


Crnogorska novinarka, Olivera Lakić
Crnogorska novinarka, Olivera Lakić

Specijalno tužilaštvo Crne Gore je uhapsilo dvije osobe koje sumnjiči za planiranje ubistva novinarke Olivere Lakić. Kako je saopštio zamjenik Specijalnog tužioca Saša Čađenović ista grupa je osumnjičena za pokušaj ubistva novinarke Lakić i 2018. godine kada je ona ranjena u nogu iz vatrenog oružja.

Prema riječima tužioca Čađenovića, motiv je bio “sprečavanje novinarke da istražuje kriminalne organizacije na teritoriji Crne Gore i njihove veze sa kriminalnim grupama iz regiona”.

Saopštenje Specijalnog tužilaštva o hapšenju osumnjičenih za planiranje ubistva novinarke Lakić dolazi nakon informacija, da je u zatvoru Spužu bilo pokušano vrbovanje jedne osobe za ubistvo Olivere Lakić u maju ove godine.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović se nakon presa Specijalnog tužilaštva obratio porukom preko twitera kojom je pozdravio “hapšenje lica osumnjičenih za pokušaj ubistva naše cijenjene istraživačke novinarke Olivere Olje Lakić”.

“Ali to neće značiti mnogo - sve dok se ne pronađu nalogodavci! Lakić se već 10 godina bavi istraživanjem šverca cigareta i najsloženijim slučajevima organizovanog kriminala, kao i njihovim vezama sa vrhom bivše vlasti. Vlada Crne Gore daje apsolutnu podršku hrabrim istraživačkim novinarima/kama i mora stvoriti ambijent za njihov nesmetan rad!”, navodi se u twittu Abazovića.

Tokom posljednjih deset godina novinarka Olivera Lakić je doživjela dva fizička napada, od kojih je jedan počinjen vatrenim oružjem, kao i veliki broj prijetnji upućenih njoj i njenoj porodici. Lakić je istraživala povezanost organizovanih kriminalnih grupa sa pripadnicima javne i tajne policije.

Ista grupa uhapšenih je, prema navodima specijalnog tužioca, odgovorna i za pokušaj ubistva više osoba u Herceg Novom, a spriječeno je i jedno ubistvo u Podgorici.

XS
SM
MD
LG