Dostupni linkovi

Izrael: Otkrivena četiri slučaja zaraze novim sojem korona virusa


Detalj iz Jerusalima (25. september 2020.)
Detalj iz Jerusalima (25. september 2020.)

Ministar zdravlja Izraela Juli Edelštajn obavestio je danas (23. decembar) vladu da u toj zemlji ima najmanje četiri slučaja zaraze novim sojem korona virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji.

Kako je navedeno, tri su otkrivena kod Izraelaca koji su se vratili iz Velike Britanije i u izolaciji su u hotelu za to određenom, a četvrti slučaj se istažuje.

Vlada Izraela je u nedelju odlučila da zbog pojave novog soja svi Izraelci koji se vraćaju iz Velike Britanije, Danske i Južne Afrike moraju da budu u karantinu u hotelima.

U ponedeljak je ta mera proširena na svakog žitelja Izraela koji se vraća iz inostranstva, a letovi iz tih zemalja zabranjeni, kao i ulazak većine stranaca u jevrejsku državu.

U međuvremenu je kompanija Fajzer izrazila uverenje da je njena vakcina deluje i protiv novog soja, ali ako to nije tačno vakcina će, u roku od oko šest nedelja, biti izmenjena da bi delovala, preneli su izraelski mediji.

Izrael je pokrenuo masovnu vakcinaciju u nedelju i do sada je vakcinisano oko 70.000 od devet miliona stanovnika.

S obzirom da je obezbedio vakcine ne samo od Fajzera, već i od Moderne i AstraZeneke, Izrael očekuje da bude dovoljno doza da se do kraja godine vakciniše 20 odsto stanovnika koji su u najvećoj opasnosti od komplikacija zbog infekcije.

U Izraelu je do sada zabeleženo više od 383.000 slučajeva zaraze, a 3.136 ljudi je preminulo.

U dva navrata su uvođene restrikcije širom zemlje i očekuje se da se to učini i treći put jer broj zaraženih ponovo naglo raste.

Izraelska civilna odbrana je upozorila protiv okupljanja tokom božićnih praznika jer bi to dovelo do širenja bolesti u raznim delovima populacije.

U Izraelu je stopa zaraženosti najveća među ultraortodoksnim Jevrejima i Arapima.

Strah od novog soja virusa u Britaniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:26 0:00

XS
SM
MD
LG