Dostupni linkovi

Peking: Bez popuštanja 'antiterorističkih mera' u Sinđijangu, nove sankcije SAD-a Kini


Kula i bodljivaka žica oko postrojenja u industrijskom parku u Artuksu u kineskoj provinciji Sinđijang.
Kula i bodljivaka žica oko postrojenja u industrijskom parku u Artuksu u kineskoj provinciji Sinđijang.

Zvaničnik Kineske komunističke partije rekao je u ponedeljak da verovatno neće biti popuštanja mera u suzbijanju terorizma u regionu Sinđijang, ali da će se vlada više fokusirati na korene ekstremizma.

Kineska politika prema Sinđijangu, u kojoj žive Ujguri i druge pretežno muslimanske etničke grupe, postala je glavna tačka razdora sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zapadnim zemljama zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

"U ovom trenutku ne možemo biti zadovoljni, jer pretnje još uvek postoje", rekao je Su Guisijang, zamenik generalnog direktora Kancelarije Kumunističke partije za javni interes Sinđijanga u intervjuu za Asošiejted pres.

Analitičari kažu da je Kina u Sinđuijangu uhapsila više od milion ljudi, prisiljavajući mnoge da se odreknu svoje vere i tradicije.

Kineski zvaničnici se hvale uspehom koji su postigli u naporima da deradikalizuju stanovništvo i obezbede stručno osposobljavanje i obuku za posao, rekavši da se nije dogidio nijedan teroristički napad već četiri godine.

Su nije direktno odgovorio da li će bezbednosne mere biti ublažene, ali je rekao da "četiri godine bez terorizma ne znače da uopšte nema pretnji ili opasnosti".

On je rekao da partija traži načine za postizanje trajne stabilnosti u multietničkim pograničnim oblastima kao što je Sinđijang, region na krajnjem zapadu Kine, oko 2.400 kilometara od Pekinga.

"Moramo više razmišljati o duboko ukorenjenim pitanjima, uključujući socijalnu osnovu i tlo koje rađaju ekstremizam i terorizam", rekao je.

Su je ponovio da vlada ne sprovodi politiku prisilnog rada u Sinđijangu ili bilo gde u Kini.

Rekao je da je 117.000 ljudi otišlo da radi u druge delove Kine od 2014. godine zahvaljujući programima koji su im omogućili da razviju veštine i napuste farme zbog bolje plaćenih poslova u fabrikama.

Američka uprava za carine blokirala je ove godine uvoz odeće i druge robe iz Sinđijanga ;zbog optužbi za prisilani rad, a britanski političari zahtevaju od britanskih kompanija da osiguraju da njihovi lanci snabdevanja ne uvoze robu proizvedenu prinudnim radom.

Američka ograničenja naterala su neke kompanije u regionu da potraže druga tržišta, rekao je Su.

On je naveo da ne treba verovati da kompanije iz Sinđijanga ne mogu da žive bez američkog tržišta ili američkih kompanija.

Ranije danas Su i drugi zvaničnici održali su tročasovnu konferenciju za novinare u Pekingu kako bi demantovali uporne međunarodne kritike vladinih postupaka u Sinđijangu.

Doveli su dvoje diplomaca centara za stručno osposobljavanje i još dvojicu radnika i prikazali video intervjue sa drugima. Svi su veličali mogućnosti koje su im se pružale. Niko nije rekao da je primoran da bilo šta radi.

Portparol Kancelarije za informisanje Narodne vlade Sinđijanga Eliđan Anajit, koji je etnički Ujgur, rekao je da su izveštaji o prisilnoj sterilizaciji zbog ograničavanja porasta stanovništva Ujgura puka izmišljotina antikineskih snaga.

Su je to ponovio u intervjuu AP ističući da je pad nataliteta u Sinđijangu posledica toga što mlade generacije žele manje porodice i strožeg sprovođenja zakona o ograničenju broja dece od 2017. godine.

SAD ukidaju vize kineskim zvaničnicima

SAD su objavile novu listu kineskih zvaničnika kojima se neće davati vize za ulazak u zemlju, a nova zabrana odnosi se na sve koji su osumnjičeni za kršenje ljudskih prava.

Nove restrikcije odnose se na sve "zvaničnike kineske Komunističke partije uključene u takve represivne aktivnosti bez obzira gde se nalaze", saopštio je šef američke diplomatije Majk Pompeo.

On je govorio o represiji verske prakse, etničkih manjina, disidenata, aktivista za odbranu ljudskih prava, novinara, članova sindikata, aktivista civilnog društva ili mirnih demonstranata.

Članovi porodica pogođenih zvaničnika takođe neće moći da dobiju vize za SAD.

Vašington je poslednjih meseci pojačao restrikcije oko viza za kineske zvaničnike ili studente.

Tako je američki Stejt department ukinuo vize za više od 1.000 kineskih studenata i istraživača osumnjičenih za špijunažu, zabranio ulazak u SAD kineskim zvaničnicima umešanim u kršenja ljudskih prava muslimana Ujgura i represiju u Hongkongu.

Stejt department takođe je drastično ograničio ulazak članova Komunističke partije Kine.

"Ova mera pokazuje rešenost američke vlade da smatra odgovornom Komunističku partiju Kine zbog njene rastuće represije nad kineskim narodom", rekao je danas Majk Pompeo.

Pompeo je rekao da autoritarne kineske vođe uvode drakonske restrikcije za slobodu izražavanja, veroispovesti ili verovanja, udruživanja i prava na mirna okupljanja Kineza.

"SAD su jasno rekle da takve osobe koje krše ljudska prava nisu dobrodošle u našu zemlju", dodao je Pompeo.

EU traži od Pekinga oslobađanje aktiviste za ljudska prava

Evropska unija pozvala je Kinu da odmah oslobodi advokaticu Li Juhan i još nekoliko aktivista za odbranu ljudskih prava i to u trenutku kada je pred zaključivanjem veliki investicioni sporazum između Pekinga i Brisela.

"Tražimo od Kine da poštuje međunarodno pravo, ljudska prava i kinesko krivično pravo, navela je u saopštenju glavna portparolka šefa evropske diplomatije Žozepa Borela.

EU traži da se odmah oslobode Li Juhan, uhapšena 2017. i još devet osoba, navodi se u saopštenju.

Ujgurski intelektualac Ilham Tohti, koji je na spisku osoba čije se oslobađanje traži, osuđen je na doživotni zatvor u Kini zbog "separatizma". On je 2019. bio dobitnik nagrade Saharov za ljudska prava koju dodeljuje Evropski parlament. godinu.

"EU očekuje od Kine da garantuje puno poštovanje vladavine prava i da utvrdi ; garancije za pravično suđenje i da sprovede detaljne istrage o svim ukazanim slučajevima arbitrernog zatvaranja, lošeg ophođenja i mučenja branilaca ljudskih prava i njihovih porodica", rekla je portparolka.

Zahtev je upućen u vreme kada su se naglo ubrzali pregovori između Kine i EU o važnom investicionom sporazumu, započeti pre sedam godina, do te mere da dve strane ponovo veruju da je moguće da se dogovor sklopi pre kraja godine.

Pregovori početi u novembru 2013. godine imaju za cilj uzajmnu zaštitu evropskih investicija u Kini i kineskih u EU.

XS
SM
MD
LG