Dostupni linkovi

EU namjerava odobriti Pfizerovu vakcinu prije Božića


Vakcinacija u Torontu, Kanada
Vakcinacija u Torontu, Kanada

Evropska unija nalazi se na putu da odobri prvu vakcinu protiv COVID-19 prije Božića, nakon što je regulator za lijekove Unije predstavio rok za pregled, prateći početak imunizacije u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji.

Evropska agencija za lijekove (EMA) saopštila je da će se stručni panel sastati 21. decembra kako bi razmatrali odobravanje vakcine američke kompanije Pfizer i njenog njemačkog partnera BioNTecha, prenosi Reuters. Ranije je bilo saopšteno da će ovaj sastanak biti održan 29. decembra.

Rast broja zaraženih i mjere zatvaranja u mnogim evropskim zemljama povećali su pritisak na EMA da djeluju što je brže moguće.

Iako je Evropska agencija za lijekove zadužena za izdavanje preporuka o medicinskim tretmanima, Evropska komisija ima zadnju riječ o odobrenju, te obično slijedi savjet ove agencije. Ranije su političari iz EU rekli da bi i njihova odluka mogla uslijediti veoma brzo.

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn rekao je na konferenciji za novinare kako se nada da će odobrenje EU biti na snazi prije Božića. On je također rekao da bi Njemačka krenuala sa vakcinacijom od 24 do 72 sata nakon odobrenja.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na Twitteru je napisala da je “najvjerovatnije da će prvi Evropljani biti vakcinisani prije kraja 2020. godine”.

Iz EMA-e su saopštili da je njihov stručni sastanak ubrzan nakon što su kompanije osigurale više podataka, kao što je bilo i zatraženo, te da bi Komisija ubrzala svoje procese kako bi odobrila korištenje “u roku od nekoliko dana”.

Dodali su da bi svako odobrenje došlo sa planom praćenja sigurnosti, kontrolom proizvodnje kao i obavezom proizvođača da osiguraju što više podataka o efikasnosti i sigurnosti.

Velika Britanija je prva odobrila hitnu upotrebu vakcina 3. decembra, uslijedila je Kanada 9. decembra, kao i američka Uprava za hranu i lijekove 11. decembra.

Pfizer i BioNTech je ranije saopštio da je njihova vakcina više od 90 posto efikasna u borbi protiv korona virusa.

COVID-19: Trenutak koji je čekao cijeli svijet
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

XS
SM
MD
LG