Dostupni linkovi

Džaferović i Komšić odbili sastanak sa Lavrovom


Šefik Džaferović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine na konferenciji u Sarajevu 15. decembra
Šefik Džaferović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine na konferenciji u Sarajevu 15. decembra

Šefik Džaferović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) odbili su u utorak 15. decembra da prisustvuju sastanku sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Nedostatak zastave Bosne i Hercegovine na sastanku ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te podrška Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, opredijelili su članove Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da odbiju sastanak sa Lavrovom, objasnili su na u utorak, 15. decembra, na konferenciji za medije.

“To doživljavamo kao jednu vrstu nipodaštavanja, pa čak i negiranja institucija BiH zemlje u kojoj je došao u zvaničnu posjetu”, kazao je Komšić.

Kazao je kako, poruke koje su se mogle čuti od kada je Lavrov u ponedjeljak 14. decembra stigao u zvaničnu posjetu BiH, nisu njegove lične poruke već poruke zemlje koju zastupa i predstavlja.

Lavrov je dan ranije poslao niz političkih poruka, a između ostalog je kazao da je odavno trebalo da bude zatvoren Ured visokog predstavnika u BiH, jer je BiH kako je naveo odavno postala članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naveo je kako je Ruska Federacija velika država, svjetska sila, da to BiH nije, ali je veoma važna država u svijetu.

“Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku. Rusija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ali izjave koje su jučer date na pres-konferenciji od strane ministra Lavrova, govore nam nešto drugačije", naveo je na konferenciji za novinare Šefik Džaferović.

Poručio je da poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati sve njegove anekse.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se u utorak u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom.

Ruski šef diplomatije susreo se 15. decembra i sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, a nakon sastanka je potpisan Plan konsultacija između BiH i Rusije za period 2020/2021. godinu.

Ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov, izjavio je u ponedjeljak navečer, 14. decembra u Istočnom Sarajevu da je Dejtonski sporazum 'temelj funkcionisanja BiH, te da 'treba poštovati ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta'.

Lavrov se u ponedjeljak sastao sa predsjedavajućim bosanskohercegovačkog Predsjedništva Miloradom Dodikom, nakon čega je poručio "da svaki pokušaj da se ruši Dejton ili da se vrši njegova erozija može dovesti do ozbiljnih posljedica".

Održao je i sastanak s liderom Hrvatske Demokratske Zajednice (HDZ) Draganom Čovićem na kojem je, kako je saopšteno, razgovarano o političkoj situaciji u BiH i hitnosti promjene Izbornog zakona BiH.

XS
SM
MD
LG