Dostupni linkovi

Uhapšeno više osoba u BiH koje se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom


Akcija SIPA-e, fotoarhiv
Akcija SIPA-e, fotoarhiv

Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) uhapsila je više osoba u srijedu, 9. decembra, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) Azra Bavčić.

Vrše se pretresi na više lokacija, a akcija se provodi nakon višemjesečne istrage po nalogu i nadzorom Tužilaštva KS. Više informacija će biti poznato po okončanju aktivnosti na terenu, kazala je Bavčić.

U istrazi je, kako je navela portparolka Tužlaštva KS, obuhvaćeno 18 osoba koje se terete da su kao organizovana grupa, iskorištavanjem pozicija u više firmi, sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.

„Sumnjiče se i da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira, te višemilionskim transakcijama, posredstvom "FIMA" banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 30 miliona KM (15.3 miliona eura),“ kazala je Bavčić za RSE.

Jedna od lokacija koja se pretresa su i prostorije Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH (FBiH), potvrđeno je za RSE iz komisije.

Lokalni mediji objavili su i snimak privođenja Hasana Ćelama, bivšeg predsjednika Komisije za vrjednosne papire FBiH.

Prethodno je portparol SIPA-e, Luka Miladinović, za RSE izjavio da su u toku pretresi lica, stambenih prostora i objekata, te pokretnih stvari na ukupno trideset lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku, u središnjoj BiH, koje koristi šesnaest fizičkih i devet pravnih lica.

Perač novca
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00

XS
SM
MD
LG