Dostupni linkovi

Izvori u Briselu: Pregovori sa Severnom Makedonijom u ’ćorsokaku’


Pitanje pristupnih pregovora između Evropske Unije (EU) i Severne Makedonije nalazi se u ćorsokaku zbog bugarske blokade, potvrdili su izvori iz Saveta EU, ocenivši da je nemačko predsedavanje “krajnje frustrirano” zbog nastale situacije.

“Nismo sretni što Bugarska ne dozvoljava pregovore o bilateralnim istorijskim pitanjima za koje mislimo da ne pripadaju proširenju”, izjavio je novinarima jedan visoki diplomatski izvor.

Ovaj diplomata je potvrdio da je nemačko predsedavanje bezuspešno učinilo sve što je bilo moguće pokušavajući da se postigne bilo kakva vrsta kompromisa između Severne Makedonije i Bugarske. Ovaj izvor je naglasio da angažovanja nisu prestala ali da niko više “ne vidi svetlo na kraju tunela”, budući da se radi o vremenskom pritisku.

Naime, u utorak 8. decembra će Savet Opštih Poslova EU zasedati poslednji put u ovoj godini, a na zasedanju je bilo planirano da se usvoji pregovarački okvir za Severnu Makedoniju, kako bi se pregovori o članstvu sa ovom državom otvorili formalno, u toku decembra.

Bugarska blokira ovaj potez zbog bilateralnog spora koji ima sa Severnom Makedonijom zbog istorije, ali i jezika budući da zvanična Sofija ne priznaje postojanje makedonskog jezika.

Severna Makedonija čeka na otvaranje pristupnih pregovora od 2009. godine. Nju je prvo blokirala susedna Grčka uslovljavajući početak procesa rešenjem spora oko imena. Na proleće, Evropska Unija je jednoglasno odobrila otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem, a Bugarska je tek ove jeseni podnela primedbe i najavila, te sprovela blokadu.

XS
SM
MD
LG