Dostupni linkovi

Uprava za indirektno oporezivanje BiH dala otkaz prijavitelju korupcije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Prvostepena disciplinska komisija Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) kaznila je uposlenika Emira Mešića koji ima status “zviždača”, odnosno zaštićenog prijavitelja korupcije, prestankom radnog odnosa zbog, kako je navedeno, teže povrede službene dužnosti.

Mešić je to potvrdio za Radio Slobodna Evropa (RSE), napomenuvši da je u pitanju prvostepena odluka i da ima mogućnost žalbe.

Takođe je podsjetio da je ista komisija ranije donijela odluku da ga degradira na niže radno mjesto.

''Nakon prve odluke Disciplinske komisije mi smo sve argumente naveli i potkrijepili dokumentima, međutim ništa oni to nisu uvažili nego su donijeli ovu drugu odluku'', kazao je za RSE Mešić.

Prvostepena disciplinska komisija Uprave za indirektno oporezivanje ranije je Mešiću izrekla sankcija degradiranja na niže radno mjesto ili nižu kategoriju u okviru radnog mjesta u trajanju od 12 mjeseci.

Tada je navedeno da je protiv državnog službenika Emira Mešića, raspoređenog u Odsjeku za poreze u Regionalnom centru Tuzla na radnom mjestu viši stručni saradnik za obradu poreznih prijava u Grupi za obradu poreznih prijava, pokrenut disciplinski postupak rješenjem direktora, uslijed postojanja osnovane sumnje da je učinio težu povredu službene dužnosti.

Razlog je, kako se navodi u odluci, donesenoj 16. oktobra, da je medijskim istupom za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) “doveo u zabludu zainteresovanu javnost i nanio štetu ugledu UIO-a kao najvažnije finansijske institucije u BiH”.

Mešić je za BIRN govorio o tome da je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine prijavio navode o nepravilnostima prilikom naplate parkinga na carinskim terminalima privatnim kompanijama, nakon čega nije bio saslušan više od godinu dana.

''Moja prijava se odnosila na te nepravilnosti koje se dešavaju prilikom iznajmljivanja i ugovaranja tih carinskih terminala, gdje na neopravdan način javni prihod ide privatnim držaocima terminala. Krajem 2018. godine podnesena je prijava državnom tužilaštvu, oni su uradili jedan dio, odnosno Agencija za istrage i zaštitu je jedan dio uradila. Taj predmet je sada na Tužilaštvu, ja očekujem da će uskoro biti realiziran, završen, jer ne vidim razlog da to ne bude. Predočeni su svi materijalni dokazi’', obrazložio je za RSE Mešić.

Status "zvizdača" Mešić je dobio od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

''Dobio sam status zaštićenog prijavitelja korupcije krajem 2018. godine, nakon čega je uslijedio interni premještaj na radno mjesto sa manjom platom, dvije disciplinske i sada otkaz'', rekao je za RSE Emir Mešić.

On kaže da postoji mogućnost žalbe i da će se žaliti.

XS
SM
MD
LG