Dostupni linkovi

Delegacija EU pozvala Tegeltiju da podnese ostavku


Milan Tegeltija nakon vanredne sjednice VSTV
Milan Tegeltija nakon vanredne sjednice VSTV

Iz Delegacije EU u BiH, nakon sjednice ove institucije na kojoj se raspravljalo o prijavi protiv predsjednika VSTV-a, pozvali su Milana Tegeltiju da prihvati zaključke članova te institucije i podnese ostavku.

‘’Pozivamo predsjednika da djeluje odgovorno i zaštiti instituciju VSTV-a time što će uvažiti stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke, kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti,’’ navedeno je u saopštenju Delegacije EU u BiH.

U izjavi se navodi da je ključni zadatak Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) da osigura neovisnost pravosuđa, kao i da garantuje pravilno funkcionisanje cjelokupnog pravosudnog sistema u zemlji. Kao takvo, VSTV uvijek mora iskazivati najviše profesionalne i etičke standarde i služiti kao primjer.

‘’Nažalost, ugled ove institucije ozbiljno je poljuljan navodima o korupciji njenog predsjednika. Težina posljednjih optužbi baca sumnju u sposobnost predsjednika da rukovodi VSTV-om i pravosuđem u BiH, te nanosi štetu kredibilitetu i integritetu VSTV-a i svim poštenim, marljivim i profesionalnim nosiocima pravosudnih funkcija u zemlji. Pozitivno je da je današnja vanredna sjednica Vijeća pounudila stvarnu i kritičku raspravu’’, navodi se u saopštenju.

Oni su naglasili da bi izostanak odgovarajućeg djelovanja bio šamar građanima i pravosudnoj zajednici, uključujući i članove VSTV-a koji služe instituciji kako i dolikuje.

‘’To bi takođe predstavljalo i ozbiljno podrivanje sposobnosti zemlje da se pridržava evropskih standarda u oblasti vladavine prava koji se tiču neovisnosti i integriteta pravosuđa,’’ navedeno je u saopštenju.

VSTV podeljen oko Tegeltije

Na sednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) u četvrtak sedam članova je pozvalo Milana Tegeltiju, predsjednika ove pravosudne institucije da podnese ostavku, a sedam je bilo protiv.

Na vanrednoj sjednici VSTV-a se raspravljalo o prijavi koja je podnesena Tužilaštvu BiH protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, na konferenciji za novinare, koja je održana nakon završetka vanredne sjednice, je izjavio da je 'potpuno prirodno da razmotri podnošenje ostavke'. Nakon toga je napustio salu gdje se održavala pres konferencija.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH usvojilo je na sjednici 3. decembra još dva zaključka. Upućen je zahtjev za reakciju Tužilaštva BiH da ispita nezakonito praćenje i snimanje članova VSTV-a. Ovaj zaključak podržalo je trinaest članova VSTV-a.

Drugi zaključak se odnosi na odgovornost Milana Tegeltije za sporni audio snimak, zbog koje je i podnesena prijava. Rečeno je da se ta pravosudna institucija, u ovom trenutku, ne može izjasniti o tome, dok se ne provjeri njegova autentičnost. Devet članova je podržalo ovaj zaključak, a pet je bilo protiv.

Vanredna sjednica VSTV-a je sazvana nakon što je Ured disciplinskog tužioca VSTV BiH 26. novembra zaprimio prijavu protiv Milana Tegeltije, predsjednika VSTV, koji se našao u središtu nove afere kada je portal Istraga.ba objavio audio snimak navodnog razgovora Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

Na početku sjednice, Tegeltija je izjavio da je tema ‘objava snimka u medijima i nezakonito snimanje’, te kako je u dvije izjave rekao 'da se radi o montiranom audio koji nije zakonit ni vjerodostojan'.

‘’Jedina stvar koju sam rekao Buhi je da je to sukob interesa. Imaju tri činjenice koje idu u prilog da je ovo montirano i da je nazakonito. Prva je da Sanja Čegar i danas radi kao stručni saradnik u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, druga da Sanju Čegar nije nikada pominjao članovima VSTV-a, a treća da su pojedini segmenti iz snimka potpuno neizvodivi u vezi prebacivanja sa jednog suda u drugi’’, kazao je Tegeltija u svom obraćanju na početku vanredne sjednice VSTV-a.

On je dodao da on sam ne može imenovati tužitelja ni sudiju, te da imenovanja vrši VSTV.

‘’Imam da kažem o tom montiranom audio sadržaju, da je to po mom mišljenju važnije pitanje sigurnosti članova VSTV-a, da oni ne mogu raditi svoj posao bez ucjene. Apsolutno je jasno da se radi o nezakonitosti. Definitivno ovo uliva strah u ljude’’, kazao je Tegeltija.

Duška Bogojević, članica VSTV ponovila je da Tegeltija ne može sam odlučiti koga imenovati na pravosudne funkcije, nego da to rade svi članovi VSTV.
Ona je predložila da se Tegeltijina ostavka ostavi po strani te da se na ovoj sjednici utvrdi šta je urađeno u vrijeme njegovog mandata.

Članica VSTV-a Berina Alihodžić pozvala je Tegeltiju da podnese ostavku, jer smatra da je važnije povjerenje građana u pravosuđe ali i povjerenje kolega, te je dodala da je spremna da i sama podnese ostavku.

Pitala je Tegeltiju zašto nije prijavio ako je znao da je praćen i prisluškivan.
"Ja vjerujem u ovaj snimak. Vjerujem, jer je Mirjana Buha 4 godine u VSTV-u i ona zna šta je sukob interesa", kazala je Alihodžić.

Ona je rekla da, iako je nezakonit snimak, mogao bi se koristiti kao dokaz pred sudom u specifičnim slučajevima.

Biljana Simeunović, članica VSTV-a, u svom izlaganju ocijenila je, da se cjelokupno pravosuđe zbog Tegeltijinog ponašanja i zbog objavljivanja audio snimka, pretvorilo u 'reality show'.

Ona je, između ostalog, navela da je u krivičnim prijavama koje je Tegeltija predao Tužilaštvu BiH napisao ‘’napad na ustavni poredak’’.

Simeunović je, takođe, Tegeltiju pozvala da podnese ostavku jer, kako je navela ‘’svoju dužnost nije obavljao kako treba’’.

Na sjednici VSTV-a je prisustvovalo 14 od 15 članova.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija negirao je izvještaje medija u kojima se navodi da je potvrdio autentičnost snimka objavljenog na portalu Istraga.ba, saopšteno je 30. novembra iz VSTV.

„Netačno je da sam bilo kada potvrdio autentičnost audio sadržaja objavljenog na portalu Istraga.ba“, rekao je Tegeltija u saopštenju.

Tegeltija je naglasio da je u više navrata razgovarao s Buha o njenom sukobu interesa u slučaju konkurisanja njene sestre na poziciju nosioca pravosudne funkcije, ali da to nije taj razgovor, koji je objavljen na portalu Istraga.ba.

U tom se audio sadržaju radi o „nezakonitoj montaži koju ne želim da komentarišem“, kazao je Tegeltija.

Iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH je pozvan da podnese ostavku.

"Kako bi se vratio integritet ovoj istaknutoj pravosudnoj funkciji, gospodin Tegeltija treba pokazati profesionalnu i ličnu čestitost i preduzeti korak koji se očekuje nakon kontinuirano neadekvatnog obavljanja svojih dužnosti", navedeno je u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz OHR-a.

I Evropska komisija u BiH sugerirala je povlačenje Tegeltije sa funkcije predsjednika VSTV-a.

U saopštenju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu poručeno je da se mora Tužilaštvo BiH ozbiljno pozabaviti korupcijom u pravosuđu.

"Integritet i profesionalizam Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i svih sudskih institucija su važni. Sve relevantne institucije, posebno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, mora se ozbiljno posvetiti i istražiti navode o koruptivnim radnjama u sudstvu", saopšteno je.

Na vijest o prijavi protiv Tegeltije reagovao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je naglasio da je ‘’potpuno nevjerovatno da se predsjednik VSTS-a, kao neko ko je na čelu pravosudnog sistema bez ikakvog pravnog osnova ili sudske naredbe, kontinuirano, sistemski i nezakonito prati, snima, prisluškuje s ciljem montiranja nekih sadržaja koji služe za to da se on ukloni sa pozicije, jer ne odgovara nekim politikama.’’

Za istraživanje rada u pravosuđu u Parlamentu BiH je formirana Privremena istražna komisija Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Komisija je formirana u maju 2019. godine, nakon afere u pravosuđu "Potkivanje". U središtu afere je bio Milan Tegeltija.

Tegeltija se u tom slučaju na video snimku dovodio u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno da je preko posrednika, inače službenika SIPA BiH, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u BiH pravosuđu.

Tužilaštvo BiH kasnije je podiglo optužnicu protiv aktera, Tegeltija je oslobođen sumnji, a u slučaju se pojavio kao svjedok.

Afera nazvana "Potkivanje" i pored protesta u Sarajevu, te brojnih zahtjeva opozicije za smjenu Tegeltije, uz osudu međunarodne zajednice, nije imala negativne posljedice po predsjednika VSTV-a.

XS
SM
MD
LG