Dostupni linkovi

Vijeće za provedbu mira: Bh. entiteti nemaju pravo na otcjepljenje


Učesnici dvodnevnog zasjedanja PIC-a videolinkom
Učesnici dvodnevnog zasjedanja PIC-a videolinkom

"Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine (BiH) i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH", jedan je od zaključaka iz komunikea (communiqué) političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) u BiH.

"Upravni odbor je još jednom potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta", saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

PIC, koje čine predstavnici 55 država i organizacija koje učestvuju u podržavanju mirovnog procesa u BiH, je u srijedu (2. decembar) završio dvodnevno zasjedanje putem videolinka, na kojem su razmotrili stanje provedbe Opšteg okvirnog sporazuma za mir koji, kako se navodi u saopštenju, "i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu BiH".

Podsjetili su na obavezu svih strana da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Opšteg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne, obavezujuće i moraju se provoditi.

"Upravni odbor je još jednom potvrdio svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno", navodi se u komunikeu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Međunarodna zajednica, saopšteno je, i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

Upravni odbor je naglasio "potrebu za punom implementacijom programa 5+2, što je i dalje uslov za zatvaranje Ureda visokog predstavnika", te da su vrijednosti vladavine prava i poštivanje ljudskih prava "ugrađene u Opšti okvirni sporazum za mir i dalje od najvećeg značaja za budućnost BiH i dugotrajnu regionalnu stabilnost".

PIC je čestitao je Centralnoj izbornoj komisiji BiH na organizovanju lokalnih izbora 15. novembra, a Koaliciji Pod lupom na provođenju obimnih posmatračkih aktivnosti u vanrednim okolnostima krize izazvane pandemijom korona virusa.

Upravni odbor PIC-a pohvalio je omogućavanje održavanje lokalnih izbora u gradu Mostaru 20. decembra 2020. i apelovao na sve građane tog grada da izađu na izbore.

Mostarska hronika: 12 godina u 2 minute
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Osim toga, PIC je ponovio je poruke govornika sa 25. komemoracije posvećene genocidu u Srebrenici u julu i pozvao političke lidere da se uključe u dijalog i poduzmu konkretne korake koji vode ka istinskom pomirenju svih naroda.

Srebrenica: Genocid u tri čina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:42 0:00

Upravni odbor PIC-a pozvao je političke lidere da ispune obećanje i javno odaju počast svim žrtvama rata i jednom zauvijek prekinu retoriku koja bi osujetila napore na pomirenju, uključujući veličanje ratnih zločinaca, poricanje genocida i povijesni revizionizam.

U komunikeu PIC-a stoji poziv vlastima da krenu ka reformana u vladavini prava i borbi protiv korupcije koje su "ključni dio procesa pristupanja EU".

"Upravni odbor PIC-a posebno je naglasio potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) radi uspostavljanja temeljitog postupka provjere imovine sa ciljem boljeg rješavanja sukoba interesa i drugih pitanja povezanih s integritetom, jačanja neovisnosti, integriteta i odgovornosti sudaca, tužitelja i članova VSTV-a, te da bi se omogućio pravni lijek protiv odluka VSTV-a", poručeno je u komunikeu.

Bosanskohercegovačke vlasti PIC je, između ostalog, pozvao da provedu akcioni plan za 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, poboljšaju saradnju na svim nivoima na suzbijanju pandemije i ublažavanju socioekonomskih posljedica.

"… Povećati kapacitete za testiranje i praćenje kontakata kako bi se usporilo širenje virusa i poravnala krivulja u smislu njegovog uticaja na zdravstvene sisteme", navodi se.

Ne propustite pročitati:

PIK od bh. vlasti traži postizanje sporazuma "o izbornoj reformi kojim će se uzeti u obzir odluke Ustavnog suda BiH te odluka iz predmeta Sejdić-Finci i srodne odluke Evropskog suda za ljudska prava, koje još uvijek nisu provedene, neke i više od deset godina".

Finci i Sejdić: Presuda se odnosi na 400.000 Bosanaca i Hercegovaca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:04 0:00

Među prioritetima PIC izdvaja imenovanje nove vlade Federacije BiH, kao i vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona 10 (dva od deset kantona u Federaciji BiH), koje još nisu imenovane.

"… Dok umjesto njih i dalje rade vlade iz prethodnih mandata, više od dvije godine nakon općih izbora održanih u oktobru 2018., te popuniti upražnjene pozicije na svim nivoima, uključujući i članove Ustavnog suda Federacije te ključnih institucija na državnom nivou", navodi se u saopštenju iz OHR-a.

Takođe su iz PIK-a podsjetili da treba osigurati efikasnu saradnju između svih nivoa vlasti u BiH i dovoljne resurse za upravljanje migracijama i sigurnosti granica "kao isključivom nadležnošću države".

"… Te osigurati pravičnu podjelu odgovornosti za humanitarni smještaj migranata i azilanata u cijeloj zemlji. U skladu s međunarodnim pravom, moraju se ukinuti restriktivne mjere koje proizvoljno ograničavaju kretanje migranata", saopšteno je u komunikeu nakon dvodnevnog sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH uz napomenu da se "Ruska Federacija se ne slaže s ovim communiquéom".

Naredni sastanak PIC-a, kako je navedeno, biće održan 2021. godine.

XS
SM
MD
LG