Dostupni linkovi

Ostavka Magazinovića nakon privođenja šefa SDP u Srebrenici


Saša Magazinović
Saša Magazinović

Saša Magazinović podnio je u srijedu, 2. decembra ostavku na funkciju predsjednika Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH), objavio je na Tviteru.

Njegova ostavka dolazi nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak 1. decembra privela, a jutros pustila na slobodu, predsjednika SDP BiH organizacije Srebrenica, Begu Bektića zbog sumnje u izborne prevare u Srebrenici.

“Moja ostavka je isključivo lični moralni čin kojim šaljem poruku poštovanja prema Srebrenici, ali i SDP-u, onakvom kakav bi trebao biti”, naveo je Magazinović u obrazloženju ostavke na svom Tviter nalogu.

“Dužnost je, prije svega nas koji živimo u ovoj zemlji, da Srebrenicu štitimo - čuvamo sjećanje, brinemo se o onima koji su nadživjeli užas, ali i osiguramo vladavinu prava u svakom smislu”, napisao je Magazinović.

Magazinović kaže kako odluka o ostavci ima samo veze s njim te da nije ‘dio ničega što bi mogli drugačije interpretirati’ i naglasio kako će nastaviti da daje doprinos SDP-u kao i do sada.

“Nikada me moje ime nije sprječavalo da kao i svaki drugi čovjek zdravog srca i uma, osjećam ogromnu bol zbog Srebrenice. Isto tako me nikada pripadnost nekoj grupi nije sprječavala da razlučim dobro od lošega, pa i onda kad je loše tu, među nama. Ovaj put loše je među nama. Greške su velike, a borba za njihovo ispravljanje mora biti daleko veća”, napisao je Magazinović.

Ističe kako je neophodno učiti se odgovornosti, evropskoj demokratskoj kulturi niti se ‘praviti da nas se ne tiče’, te kako treba ‘prestati okretati glavu od problema’.

“Kada se dese krupne greške, nije baš da se možemo ponašati kao da je sve u redu”, napisao je Magazinović objašnjavajući svoju ostavku sa funkcije predsjednika GO SDP BiH uz napomenu da je njegova odgovornost moralna,

“Zbog toga podnosim ostavku na funkciju predsjednika Glavnog odbora SDP BiH. To je jedini smislen i odgovoran potez koji mogu učiniti u ovom trenutku, budući da cijelu svoju političku karijeru insistiram na odgovornosti, kako onih koji griješe i čine loše, tako i onih koji nečinjenjem sudjeluju u tome. Pa makar ta odgovornost bila moralna”, navodi Magazinović.

Podsjetimo, među tri osobe osumnjičene za izborne prevare u Srebrenici koje je SIPA uhapsila 1. decembra, pa jutros pustila na slobodu, je bio i predsjednik SDP organizacije Srebrenica, Bego Bektić koji je u međuvremenu isključen iz te partije, a SDP organizacija u Srebrenici raspuštena.

Za ove tri osobe se sumnja da su nedozvoljeno koristili lične podatke bh. građana za glasanje putem pošte iz Srbije, te fiktivnim glasovima pogodovali kandidatu za načelnika Opštine Srebrenica Mladenu Grujičiću, kao i SDP-u.

XS
SM
MD
LG