Dostupni linkovi

Dužnosnici OSA Mehmedagić i Pekić pred Sudom BiH negirali krivicu


Osman Mehmedagić, 10. novembar 2020
Osman Mehmedagić, 10. novembar 2020

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osman Mehmedagić i rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost te institucije Muhamed Pekić izjasnili su se da nisu krivi po optužnici Tužilaštva BiH za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Oni su u srijedu 2, decembra pred Sudom BiH negirali krivicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) advokatica optuženog Osmanagića, Senka Nožica.

„Danas je bilo izjašnjenje o krivnji, pozvana su oba osumnjičena i oba su se izjasnila da nisu krivi. Sada predmet ide presuditelju koji će suditi dalje“, rekla je Nožica za RSE.

Optuženi se terete da su tokom avgusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e. Riječ je o izuzimanju videosnimka nadzornih kamera iz pošte u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Tužilaštvo BiH je 22. oktobra podiglo optužnicu protiv Mehmedagića i Pekića zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Sud BiH je optužnicu potvrdio 4. novembra ove godine.

XS
SM
MD
LG