Dostupni linkovi

Hrvatska policija dovodi u pitanje autentičnost videa koji je objavio Spiegel


Hrvatska policija dovodi u pitanje autentičnost videa koje je objavio njemački tjednik Der Spiegel, a koji prikazuju navodne hrvatske policajce kako u ožujku ove godine bičuju i tjeraju migrante iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

„Vezano uz objavljene sekvence snimki, izvješćujemo javnost kako smo i prije objave bili upoznati sa sadržajem te smo ju detaljno analizirali", kaže se u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova.

"Sekvence snimki sadrže čitav niz nedosljednosti i proturječnosti, kako u ponašanju tako i u odjeći sudionika te se iz istih ne može sa sigurnošću potvrditi da se radi o regularnim pripadnicima hrvatske policije,“ kažu iz policije.

U tekstu objavljenom 18. novembra Spiegel navodi kako već godinama tražioci azila tvrde da ih zlostavlja hrvatska policija, te da su zabilježeni slučaji premlaćivanja, električnih šokova i druga zlostavljanja. U svom izvještaju objavili su i video koji kako kažu potvrđuje neke od ovih navoda.

„Ne toleriramo nikakvo nasilje u zaštiti granice niti je ono sastavni dio naših postupaka, stoga zaključno navodimo kako nemamo evidentiranih postupanja prema datumu i lokaciji koji se navode u objavi. Dakako da ćemo navodne događaje, kao i u svim ranijim slučajevima, na temelju dostupnih informacija temeljito provjeriti i o svemu utvrđenom izvijestiti hrvatsku i inu javnost kao i Europsku komisiju,“ stoji u priopćenju.

Amnesty International i druge organizacije izrazile su ranije zabrinutost zbog toga kako hrvatske vlasti upravljanjaju granicama, skrećući pažnju na navodna kršenja ljudskih prava koja su povezana s ‘vraćanjem' migranata i drugim graničnim operacijama.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je novinarima kazao je već ranije bilo raznih manipulacija oko postupanja hrvatske politike prema migrantima, i da iza njih stoji „netko kome nije u interesu hrvatski ulazak u šengenski sustav“.

On je kazao kako se zemlje koje su ciljana destinacija ovim migrantima i europske institucije trebaju odrediti - jesu li ti ljudi željeni ili ne, a što se Hrvatske tiče, da nasilje neće biti opcija, ali da opcija neće biti ni igranje sa zaštitom hrvatske granice.

On je naglasio kako migranti u BiH dolaze organizirano, da se organizirano smještaju nedaleko hrvatske granice.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je za „Večernji list“ kako su „neke uniforme vidljive na snimci pomiješane,“ i dodao kako misli da se radi o bivšim policajcima koji su mogli zadržati uniforme. Božinović je kazao da se danas na internetu može kupiti i odore američke policije, a da se nada da je Ostojić kao bivši ministar stao u zaštitu zakonitosti rada i stručnosti hrvatske policije.“

Već duže vrijeme razne organizacije izvješavaju o navodnim napadima migranata na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dansko vijeće za izbjeglice zabilježilo je seriju brutalnih napada hrvatske policije na migrante i tražitelje azila, koji su se dogodili između 12. i 16. oktobra, a koje je za RSE potvrdio i Nicola Bay direktor Danskog vijeća za izbjeglice u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG