Dostupni linkovi

SpaceX u subotu šalje astronaute na prvu operativnu misiju


SpaceX Elona Muska spreman je da pošalje posadu od četiri astronauta na Međunarodnu svemirsu postaju u subotu navečer u sklopu prve operativne misije NASA-e koja će koristiti kapsule Crew Dragon.

Kapsula koju je posada nazvala ‘Otpornost’ trebala bi biti lansirana na vrhu rakete Falcon 9 subotu iz NASA-inog centra na Floridi. U postavi će biti tri američka astronauta i jedan iz Japana.

Za razliku od ranijih testova, ovaj osmosatni let do stanice, biće prva operativna misija. Let dolazi nakon što su prošle sedmice zvaničnici NASA-e odobrili dizajn Crew Dragon kapsule, završavajući gotovo desetogodišnju razvojnu fazu.

“Ovog puta ulazimo u historiju lansiranjem onoga što nazivamo operativnim letom do Međunarodne svemirske stanice”, rekao je administrator NASA-e Jim Bridendtine, prenosi Reuters.

NASA je 2014. godine potpisala ugovore sa SpaceX-om i Boeingom za razvoj konkurentskih svemirskih kapsula sa ciljem zamijene svog programa koji je završio 2011. godine, ali i, kako piše Reuters, odvikavanja od ovisnosti o ruskim raketama radi slanja američkih astronauta u svemir.

SpaceX je posljednji test obavio u avgustu nakon što je kompanija lansirala i vratila prve astronaute na američko tlo gotovo nakon decenije od posljednjeg leta.

XS
SM
MD
LG