Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za ratni zločin na području Ključa 


Zgrada Tužilaštva BiH
Zgrada Tužilaštva BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je u petak 13. novembra optužnicu protiv osam osoba za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ključa, mjesta u sjeverozapadnom dijelu BiH.

Kako se navodi u saopštenju državnog tužilaštva, za zločin protiv čovječnosti optuženi su Ilija Krčmar, Boško Unčanin, Svetislav Račić, Željko Bajić, Marinko Miljević, Dragan Despot, te dvije osobe sa istim imenom i prezimenom - Nikola Ćuk.

Njima se stavlja na teret da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Bosanske krajine, u opštini Ključ, zajedno s drugim osobama učestvovali u strijeljanju najmanje 78 žrtava.

Prema navodima optužnice, oni su prvog juna 1992. godine u mjestu Velagići, opština Ključ, zajedno sa drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, naoružani i uz prijetnje istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi osnovne škole “Radenko Stojnić”.

„Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi, zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja izvršili strijeljanje i ubistvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II“, navodi se u optužnici koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Kako se navodi u saopštenju proslijeđenom medijima iz državnog tužilaštva, Dragan Despot ima dvojno državljanstvo BiH i Srbije, Unčanin i Miljević su državljani BiH, dok su ostala petorica državljani Srbije.

Iz Tužilaštva su naveli da će optužnice dokazivati pokazivanjem oko 75 svjedoka, tri stručna vještaka kao i 309 materijalnih dokaza.

XS
SM
MD
LG