Dostupni linkovi

'Ujedinjeni protiv kovida' traže poštovanje dogovora od ministra zdravlja


Medicinski radnici u kovid bolnici Bežanijska kosa, Beograd 2020.
Medicinski radnici u kovid bolnici Bežanijska kosa, Beograd 2020.

Udruženje građana “Ujedinjeni protiv kovida” (UPK), uputilo je pismo ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru u kom je izrazilo nezadovoljstvo jer, kako su naveli, većina stvari koje su u septembru dogovorili sa ministrom, "nije ispoštovana".

Iz udruženja, koje uglavnom čine lekari i medicinski radnici, naveli su da je od tog sastanka ostvaren pomak u smislu smanjenja pritisaka na potpisnike te inicijative i da su u komunikaciji sa državnim sekretarom Borislavom Vekićem "rešeni određeni problemi pojedinih mladih lekara", ali su i upozorili da brojna pitanja o kojima su razgovarali sa ministrom, nisu rešena.

Kako su naveli, na prvom sastanku u Ministarstvu zdravlja, koji je održan 24. septembra, dogovoreno je održavanje redovnih sastanaka jednom u 30 dana. Međutim, do novog redovnog sastanka nije došlo.

Iz UPK su istakli da je posebno problematično što je umesto razgovora o predlogu udruženja da se vrate nadležnosti Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, Vlada Srbije "protivno zakonskim propisima" donela akt o obrazovanju Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa.

Navodeći da je stručnost "onaj atribut koji sistemu javnog zdravlja Srbije fali od početka epidemije", iz udruženja su upozorili da od 28 članova "novoformiranog organa koga ne poznaju zakonski propisi", njih 14 nisu lekari.

“Mi Vam prenosimo poruke ogromnog nezadovoljstva lekara koji se nalaze na prvoj liniji fronta, koji se nalaze u crvenim zonama, koji niti mogu, niti žele da prihvate činjenicu da organi ove države konstatno krše sopstvene propise, a da to za posledicu ima da medicinska struka ne vodi borbu protiv epidemije", naveli su iz udruženja UPK i ocenili da "kada borbu protiv epidemije preuzme struka, moći ćemo da se nadamo pozitivnim pomacima".

Oni su u javnom pismu ministru zdravlja istakli da još jedan njihob zahtev nije usvojen, a on se tiče ideje da se u skladu sa odrebama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, sprovede nadzor nad zdravstvenim ustanovama u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici u kojima je kako su naveli, trenutna situacija "izuzetno složena".

“Potpuno smo svesni činjenice da situacija u tom delu naše države, kada govorimo o sistemu javnog zdravlja, mora da se smiri, dodatno ispita, te da se preduzmu radnje koje bi dovele do poboljšanja situacije. Jedna od tih radnji jeste i predloženi nadzor koji je propisan Zakonom o zdravstvenoj zaštiti”, napominju u UPK i navode da je “Ministarstvo i za daleko manje složene situacije obavljalo ovu vrstu nadzora”.

Radio Slobodna Evropa zatražio je komentar Ministarstvu zdravlja na javno pismo Ujedinjenih protiv kovida, ali odgovor do objavljivanja ove vesti nije stigao.

Podsetimo, UPK su 29. oktobra u javnom pismu saopštili “da su ispunjeni uslovi da se u Srbiji proglasi vanredna situacija zbog epidemije korona virusa, te da to jasno predviđa Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i da isti zakon predviđa ko treba da proglasi vanrednu situaciju, a da to nije Krizni štab.”

Udruženje “Ujedinjeni protiv kovida” nastalo je iz istoimene inicijative za potpisivanje peticije medicinskih radnika u Srbiji koji nisu zadovoljni radom Republičkog kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa.

UPK je po izbijanju epidemije korona virusa u Srbiji javno zatražio da se politika ne meša u struku. Ova grupa letos je osudila državno popuštanje protivepidemijskih mera u periodu pred izbore 21. juna, kada su održavani stranački mitinzi, fudbalske utakmice i proslave, i ocenila da je to dovelo do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom.

UPK je u otvorenom pismu zatražio da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, da se pokrene nezavisna istraga i kazne odgovorni ukoliko se utvrdi da su podaci bili zataškavani, kao i da se umesto aktuelnog državnog Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa formira novi u kom bi bili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima.

XS
SM
MD
LG