Dostupni linkovi

Komesarka UN: Mogući ratni zločini u Nagorno-Karabahu


Grad Suša, 15 kilometara od Stepanakerta, prestonice Nagorno Karabaha
Grad Suša, 15 kilometara od Stepanakerta, prestonice Nagorno Karabaha

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašle (Michelle Bachelet) izjavila je u ponedeljak da postoji mogućnost da su u sukobu na području Nagorno-Karabaha počinjeni ratni zločini zbog "selektivnih" napada na civile.

Komesarka je takođe pomenula video snimke koje smatra pouzdanim o pogubljenju dva jermenska vojnika u uniformi. Njih su ubili pripadnici azerbejdžanskih snaga.

"Međunarodno humanitarno pravo ne može da bude jasnije. Napadi sprovedeni kršenjem principa proporcionalnosti mogu biti ratni zločini i strane u sukobu su u obavezi da istraže takvu vrstu kršenja na efikasan, brz, temeljan i nepristrastan način, a odgovornima treba da se sudi", navela je ona.

Komesarka UN je podsetila da su sukobljene strane u više navrata pozvane "da preduzmu sve izvodljive mere da izbegnu, ili makar minimiziraju stradanja civila i štetu infrastrukturi, uključujući škole i bolnice".

“Umesto toga, kuće se uništavaju, ulice pretvaraju u ruševine a ljudi su primorani da beže ili traže utočište u podrumima," saopštila je Bašle.

Ona je posebno osudila korišćenje kasetne municije, koja je uopšteno veoma opasna za civilno stanovništva, a koriste je obe strane u sukobu.

Predstavnici Jermenije i Azerbejdžana su obećali tokom razgovora u petak u Ženevi da će se uzdržati od napada na civile, ali tokom vikenda je registrovano nekoliko napada na naseljena mesta, saopšteno je iz ureda komesarke UN.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti sa većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbeglo. Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana.

Od tada povremeno izbijaju sukobi u toj oblasti, a poslednji u nizu je izbio 27. septembra u kome je stradalo 1.100 ljudi, među njima i mnogi civili. Posmatrači procenjuju da je broj žrtava veći jer Azerbejdžan ne objavljuje svoje vojne gubitke, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

XS
SM
MD
LG