Dostupni linkovi

Prvih pet američkih vojnih vozila stiglo u Crnu Goru


Pripadnik Vojske Crne Gore pored oklopnih vozila
Pripadnik Vojske Crne Gore pored oklopnih vozila

Prvih pet američkih lako-oklopnih taktičkih vozila marke Oshkosh namijenjenih Vojsci Crne Gore stiglo je u Crnu Goru, a naredne sedmice će stići još 15 vozila, najavljeno je na njihovoj prezentaciji u kasarni u Danilovgradu.

Američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke naglasila je da je Crna Gora prva evropska zemlja koja će koristiti lako-oklopna taktička vozila Oshkosh.

„Sjedinjene Američke Države imaju privilegiju što na Crnu Goru mogu računati kao na prijatelja, partnera i saveznika. SAD će nepokolebljivo nastaviti sa pružanjem podrške Crnoj Gori na njenom putu ka Zapadu, čiji je ključni sastavni dio članstvo u NATO savezu“, istakla je ambasadorka.

Ministar odbrane Predrag Bošković najavio je da će do kraja 2023. crnogorska Vojska imati 67 takvih vozila, što će omogućiti da dvije pješadijske čete budu moderno opremljene.

„Vojska će imati zaštitne sposobnosti što će omogućiti našim jedinicima da vježbaju, obučavaju se a kasnije učestvuju u misijama bez korišćenja logistike drugih zemalja“, naveo je Bošković.

U oktobru 2019. Rajzing Rajnke i Bošković su potpisali ugovor za nabavku 67 lako-oklopnih vozila vrijedan više od 36 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG