Dostupni linkovi

Poljski premijer: Odluka o abortusu se ne može poništiti


Poljakinje na ulicama 26. oktobra
Poljakinje na ulicama 26. oktobra

Lider vladajuće poljske stranke Pravo i pravda Jaroslaw Kaczynski rekao je u utorak da se sudska presuda kojom se dodatno ograničava abortus ne može poništiti, prijeteći akcijom protiv masovnih protesta u Poljskoj od odluke prošlog četvrtka.

Petodnevni protesti širom zemlje uslijedili su nakon presude Ustavnog suda prošle sedmice kojom je u Poljskoj skoro u potpunosti zabranjen abortus. Kada odluka stupi na snagu, prekid trudnoće bit će legalan samo u slučaju incesta, silovanja ili kada je majci ugroženo zdravlje.

"Ne možemo promijeniti ovu odluku prema važećem ustavu", rekao je Kaczynski, prenosi agencija Reuters.

Rekao je da će prosvjedi koštati života mnoge ljude i upozorio da su oni koji su pozivali na njih ili sudjelovali učinili zločin, zahtijevajući od Poljaka da naprave više kako bi "branili Poljsku i patriotizam", kao i crkvu.

Njegova je poruka stigla nakon što je premijer Mateusz Morawiecki pozvao na okončanje masovnih protesta zbog prava na pobačaj, rekavši da oni koji su prisustvovali zanemaruju "masovne rizike" od ponovne pandemije korona virusa.

Protesti se održavaju širom Poljske uprkos ograničenjima nametnutim za suzbijanje pandemije. U utorak je Poljska postigla registrovala rekordnih 16.300 novozaraženih.

XS
SM
MD
LG