Dostupni linkovi

Prva zvanična delegacija UAE doputovala u posjetu Izraelu


Izraelski avion po prvi put sletio u Abu Dabi, 31. august 2020.
Izraelski avion po prvi put sletio u Abu Dabi, 31. august 2020.

Prva zvanična delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) koja bi ikada posjetila Izrael doputovala je danas, 20. otkobar, nakon što su dvije zemlje normalizirale veze prošlog mjeseca na osnovu sporazuma postignutog uz američko posredovanje.

Ranije je javljeno da je avion aviokompanije Etihad Airways koji je prevozio vladine dužnosnike Emirata, skupa s američkim dostojanstvenicima koji su bili u njihovoj pratnji, napustio prijestolnicu Emirata Abu Dhabi i krenuo prema izraelskom aerodromu Bhen-Gurion.

Izraelski dužnosnici saopćili su da će petosatna posjeta biti uglavnom ograničena na aerodrom zbog briga o epidemiji korona virusa.

UAE i susjedna zalivska država Bahrein u septembru su postale prve arapske zemlje u četvrt stoljeća koje su potpisale sporazume o uspostavi zvaničnih veza s Izraelom, u potezu za koji Washington i njegovi saveznici navode da će pomoći regionalnim miru i stabilnosti, ali koga su odbacili Palestinci.

"Ovo je historijski momenat za UAE i Izrael i mi se nadamo selamu (miru) u regiji", mogle su se čuti riječi jednog od pilota u snimku koji je na Twitteru postavio američki bliskoistočni posrednik Ari Berkowitz.

Berkowitz i američki ministar trezora Steven Mnuchin u pratnji su delegacije Emirata, koju predvode ministar ekonomije Abdullah bin Touq al-Mari i državni ministar za finansijska pitanja Obaid Humaid al-Tayer, saopćila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova UAE.

Američki dužnosnici su se 18. oktobra pridružili izraelskoj delegaciji u Bahreinu na ceremoniji potpisivanja sporazuma o ozvaničenju veza dvije države.

Izrael i UAE već su potpisali nekoliko trgovinskih sporazuma od sredine augusta, kada su prvi put objavili uspostavu potpunih veza.

Izraelski dužnosnici saopćili su kako se očekuje da dvije strane potpišu sporazum o obostranom bezviznom režimu – prvi takav izraelski sporazum s jednom arapskom zemljom, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG