Dostupni linkovi

Fondacija Amal i Džordža Klunija za RSE: Moguće uključivanje u slučaj uzbunjivača iz 'Krušika'


Aleksandar Obradović na terasi svog stana u Valjevu tokom kućnog pritvora, 21. novembar 2019.
Aleksandar Obradović na terasi svog stana u Valjevu tokom kućnog pritvora, 21. novembar 2019.

Fondacija "Kluni za pravdu" (Clooney Foundation for Justice) potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su upoznati sa istragom koja se u Srbiji vodi protiv uzbunjivača iz fabrike oružja "Krušik" u Valjevu Aleksandra Obradovića i najavila mogućnost uključivanja u taj slučaj.

"Upoznati smo tekućom istragom protiv Aleksandra Obradovića i moguće je da ćemo u budućnosti tražiti da posmatramo sudski postupak ukoliko optužbe protiv njega ostanu na snazi", navedeno je za RSE u izjavi portparola Fondacije "Kluni".

Fondacija "Kluni" bavi se zaštitom i sprečavanjem zloupotrebe ljudskih prava, a vode je poznata advokatica za ljudska prava Amal Kluni (Clooney) i njen suprug, američki glumac Džordž Kluni (George Clooney).

Protiv Aleksandra Obradovića u Srbiji duže od godinu dana traje istraga zbog sumnje da je odao poslovnu tajnu jer je novinarima dostavio dokumentaciju koja ukazuje na to da su privatne kompanije po povlašćenim cenama kupovale oružje od "Krušika", čime su oštetile tu državnu fabriku. Među njima je i privatna firma "GIM" koju je zastupao pokojni otac ministra policije Srbije Nebojše Stefanovića, Branko Stefanović.

Afera 'Krušik': Otvorena pitanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:22 0:00

Projekat Fondacije "Kluni", "TrialWatch" prati suđenja novinarima, ženama, LGBTQ osobama, braniteljima ljudskih prava i manjinama i, kako je navedeno za RSE, zastupa one koji su nepravedno zatvoreni.

"Nadgledanje ovih procesa uključuje slanje posmatrača na suđenja kako bi o tome izveštavali, što omogućava procenu pravičnosti suđenja i zastupanje u slučajevima u kojima su utvrđeni prekršaji", naveli su iz Fondacije, čiji je partner na projektu i Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Branilac Aleksandra Obradovića, advokat Vladimir Gajić izjavio je prethodno za BIRN da ga je 14. oktobra kontaktirala Fondacija "Kluni" koja, kako je naveo, hoće da pomogne Obradoviću jer takve slučajeve prate svuda po svetu.

Gajić je rekao i da priprema izveštaj o toku postupka protiv Obradovića, koji će uskoro poslati Fondaciji "Kluni".

Aleksandar Obradović uhapšen je 18. septembra 2019. godine na radnom mestu u fabrici oružja "Krušik" u Valjevu. Proveo je, a da je javnost o tome tek naknadno saznala, dvadeset dana u Centralnom zatvoru u Beogradu. Potom je još dva meseca bio u kućnom pritvoru.

Obradović je pušten 18. decembra 2019., a ovome su prethodili protesti dela javnosti i građana koji su tražili njegovo oslobađanje.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je 20. septembra 2019. protiv Obradovića pokrenulo istragu zbog, kako je saopšteno mesec dana kasnije, sumnje da je odavao poslovnu tajnu. Optužnica u ovom slučaju do danas nije podignuta.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković izjavio je 18. septembra ove godine za portal Nova da se "istraga se nalazi u završnoj fazi".

Obradović je rešenjem generalnog direktora fabrike "Krušik" od 17. januara 2020. suspendovan, odnosno "privremeno udaljen sa rada, koje će trajati do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka".

XS
SM
MD
LG