Dostupni linkovi

SSP: Vacićev upad na izložbu o zločinu na Tuzlanskoj kapiji akcija režima


Upad lidera Srpske desnice Miše Vacića na izložbu posvećenu zločinu na Tuzlanskoj kapiji u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, 9. oktobar 2020.
Upad lidera Srpske desnice Miše Vacića na izložbu posvećenu zločinu na Tuzlanskoj kapiji u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, 9. oktobar 2020.

Upad predsednika Srpske desnice Miše Vacića u Centar za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu 9. oktobra uveče tokom održavanja izložbe posvećene zločinu na Tuzlanskoj kapiji 1995. organizovan po nalogu predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, saopštila je opoziciona Stranka slobode i pravde (SSP).

"Kao što su nekada Šešelj i Vučić služili Miloševiću kao strašila za pristojan svet i međunarodnu zajednicu, danas takvu ulogu za Vučićeve potrebe ima Miša Vacić“, navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Lider Srpske desnice, stranke koja je učestvovala na izborima održanim u Srbiji u junu, upao je na izložbu "Kapija - i kad boli, istina je lijek" koja se održavala u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu i oteo mikrofon organizatorima kako bi se obratio medijima.

Vacić je zatim izneo tvrdnje sudskih veštaka iz Izraela, Francuske i Češke "da se 25. maja 1995. godine u Tuzli nije desilo granatiranje, već je postavljen eksploziv na samom trgu od strane terorista".

On je na događaj došao u pratnji više osoba. Stranka slobode i pravde u saopštenju je navela da je Vacićev upad „samo jedna u nizu akcija režima koje izazivaju uznemirenje javnosti i pristojnih građana koji su navikli na miran život u kome se ljudi međusobno uvažavaju“.

„Njemu je od režima dodeljen zadatak da glumi nekadašnje radikale, da bi se lažno predstavilo da ne postoje pravi radikali iz Srpske napredne stranke, koji svakodnevno stvaraju opasnu atmosferu straha, linča i progona svih koji drugačije misle“, navodi ta stranka u saopštenju.

Na izložbi "Kapija - i kad boli, istina je lijek" u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju su prikazani dokumenti sa suđenja Novaku Đukiću, koji je pravosnažno osuđen za zločin na tuzlanskoj Kapiji počinjen 1995. godine u Bosni i Hercegovini i koji se nalazi u bekstvu u Srbiji.

Kako su organizatori saopštili uoči događaja, cilj izložbe je pomirenje, do koga će, kako smatraju, „doći prihvatanjem i saznanjem istine o dešavanjima u proteklom ratu“.

Vojska Republike Srpske (VRS) je 25. maja 1995. godine sa planine Ozren ispalila granatu na tuzlanski korzo, sastajalište mladih, poznato kao “Kapija”. Granata je ubila 71 građanina Tuzle, a preko 150 ranila. Prosek starosti poginulih bio oko 24 godine.

Za zločin na Tuzlanskoj kapiji pravosnažno je na 20 godina zatvora osuđen general bivše VRS Novak Đukić, koji je u to vreme bio komandant Taktičke grupe Ozren.

XS
SM
MD
LG