Dostupni linkovi

Otkazana druga predsednička debata u SAD


Donald Tramp i Džo Bajden tokom prve predizborne kampanje
Donald Tramp i Džo Bajden tokom prve predizborne kampanje

Druga debata republikanskog i demokratskog kandidata na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, Donalda Trampa (Trump) i Džoa Bajdena (Joe Biden) je otkazana.

Nestranačka Komisija za predsedničke debate je potvrdila da će suočavanje kandidata 15. oktobra biti otkazano.

"Svaki od kandidata je objavio alternativne planove za taj datum. Očigledno je da debate 15. oktobra neće biti. Komisija će se fokusirati na poslednju debatu zakazanu za 22. oktobar", saopštila je Komisija u petak, 9. oktobra.

Odluka je doneta dan nakon što je komisija najavila da će debata biti održana onlajn jer je predsednik Tramp zaražen korona virusom. Međutim predsednik SAD je taj format odbio, a Bajden je nakon toga zakazao intervju za ABC Njuz.

Iako je Trampov lekar rekao da će predsednik biti spreman da učestvuje, a Trampov tim pozvao da debata bude održana licem u lice, Komisija tvrdi da iz zdravstvenih razloga neće poništiti svoju odluku o otkazivanju debate.

Poslednja debata će se održati "shodno zdravstvenoj sigurnosti i u skladu sa svim potrebnim protokolima koja uključuju maske, fizičku distancu i druge propisane detalje", navodi se u saopštenju komisije.

Format zahteva šest 15-minutnih delova o temama koje je moderator odabrao i najavio najmanje nedelju dana unapred.

Iz Trampove kampanje je 8. oktobra objavljeno da raspravu od 22. treba odgoditi za 29. oktobar. Bajdenov tim je odbacio tu mogućnost, rekavši da se Trampu ne sme dozvoliti da "bira nove datume po svom izboru".

Treća debata je zakazana za 22. oktobar u Nešvilu u saveznoj državi Tenesi.

XS
SM
MD
LG