Dostupni linkovi

Armenija optužuje Azerbejdžan za granatiranje katedrale u Nagorno-Karabahu


Armenija je optužila Azerbejdžan za granatiranje historijske katedrale koja se nalazi na prostoru Nagorno-Karabaha, dok se i dalje nastavljaju borbe oko ove regije.

Armenski državni infocentar objavio je da je Katedrala Svetog spasa u grad u Suša pretrpjela vanjsku i unutrašnju štetu zbog napada 8. oktobra. Ova zgrada iz 19. stoljeća dio je Armenske apostolske crkve. Smještna je samo nekoliko kilometara južno od glavnog grada Nagorno-Karabaha Stepanakerta.

Hovhannes Movsisian, glasnogovornik armenske vlade, rekao je na Facebooku da je nekoliko stranih novinara povrijeđeno u napadu, uključujući ruskog novinara koji se nalazi u bolnici u kritičnom stanju.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane poreklo je napad na katedralu, rekavši da njihova vojska "ne cilja na povijesne, kulturne, posebno vjerske zgrade i spomenike".

Ranije 8. oktobra, Baku je rekao da su armenske snage tokom noći napale nekoliko azerbejdžanskih gradova i sela, uzrokujući žrtve.

Ministarstvo odbrane u Bakuu na svojoj je web stranici reklo da azerbejdžanske snage "poduzimaju odgovarajuće mjere", bez navođenja detalja.

Najnoviji sukobi azerbejdžanskih i armenskih snaga zbog Nagorno-Karabaha izbili su 27. septembra. Borbe, koje su uključivale upotrebu teške artiljerije, ratnih aviona i dronova, nastavljene su uprkos brojnim međunarodnim pozivima na prekid vatre.

Posljednji napadi označavaju najveću eskalaciju višedecenijskog sukoba od kada je 1994. godine dogovoren prekid vatre.

Jerevan i Baku međusobno se optužuju za širenje neprijateljstava izvan Nagorno-Karabaha i za napade na civile. Desetine civila s obje strane su ubijeni u napadima.

Vojska Nagorno-Karabaha kaže da je od 27. septembra ubijeno 350 njihovih vojnika. Azerbejdžan, iza kojeg stoji Turska, nije pružio detalje o svojim vojnim gubicima.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana. Ali od kada je 1994. dogovoren prekid vatre, ova regija se nalazi pod kontrolom etničkih Armenaca.

Rusija, Sjedinjene Države i Francuska koji zajedno predsjedaju Minsk grupom, koja je osnovana 1990-ih godina pod pokroviteljstvom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za posredovanje u sukobu su više puta pozivali na zaustavljanje neprijateljstava i započinjanje mirovnih pregovora.

XS
SM
MD
LG