Dostupni linkovi

Policija identifikovala izgrednike na utakmici u Beranama


Montenegro -- Montenegrin police during the protest of the Serbian Orthodox Church in Podgorica, August 23, 2020.
Montenegro -- Montenegrin police during the protest of the Serbian Orthodox Church in Podgorica, August 23, 2020.

Beranska policija je identifikovala četiri lica koja su izazvala incident tokom fudbalskog meča u tom gradu i o događajima obavjestila nadležna tužilaštva, saopšteno je danas (5. oktobar) iz Uprave policije (UP) Crne Gore.

Troje od četvoro lica za koja su navedeni inicijali su sedamnaestogodišnjaci.

Tokom fudbalskog meča Jezera iz Plava i podgoričke Budućnosti koji se juče odigrao u Beranama, došlo je do incidenta koji je sa tribina izazvala grupa lica, a demoliran je i jedan automobil plavskih registracija. Prema medijskim navodima, bilo je prijetnji gostima iz Plava na nacionalnoj osnovi, a prijavljeno je i da su se čuli pucnji izvan stadiona.

“Do sada smo sve utakmice Prve lige igrali u Beranama i prošle su bez incidenata, tako da smo iznenađeni ovim incidentima koji su se desili juče. Ne želim da vjerujem da ovo predstavlja neku organizovanu akciju, već mislim da su u pitanju potezi neodgovornih pojedinaca. Posebno izražavam žaljenje što je automobil simpatizera našeg kluba demoliran samo zato što je imao registarske tablice Plava”, kaže predsjednik fudbalskog kluba Jezero Nihad Canović za Radio Slobodna Evropa (RSE), i dodaje da pozdravlja brzu reakciju policije.

“Vjerujem da će slučaj biti istražen do kraja kako bi odgovorna lica snosila adekvatne sankcije”, očekuje Canović.

Iz UP je saopšteno da su lica identifikovana nakon što je obezbjeđenje utakmice prijavilo da je nekoliko navijača ušlo na tribine i pokušalo da uđe i na teren, a policija je došla do saznanja i da su nepoznata lica oštetila jedno vozilo u blizini stadiona.

„O događaju su obavješteni državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama i državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju koji će se izjasniti o kvalifikaciji događaja nakon uvida u spise predmeta“, navodi se u saopštenju UP.

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić kaže za RSE da su organizacije utakmica u nadležnosti klubova i policije, i smatra da nikome u Beranama ne može biti milo da se takvi incidenti dešavaju u njihovom gradu, te da je iječ o izolovanom slučaju.

“Ne bih volio da ovakvi incidenti uzimaju obrise nekih drugih političkih poruka, ako je to nekome namjera onda je to pogrešan pristup. Iako nema publike na tribinama zbog korone, uvijek ima onih koji mogu da naprave problem”, smatra Šćekić.

Događaje u Beranama, navodeći ih kao hiliganski ispad na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, osudio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

"Zaštitnk osuđuje huliganski ispad, provokacije i prijetnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, na fudbalskoj utakmici u Beranama. Očekujući adekvatno sankcionisanje vinovnika, pozivamo na nultu toleranciju ovakvih pojava, a ljubitelje sporta da političke i druge stavove ne koriste za kompromitaciju i ugrožavanje sportskih takmičenja", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG