Dostupni linkovi

NYT: Trump platio samo 750 dolara poreza na dohodak 2016. i 2017.


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump platio je samo 750 dolara federalnog poreza na dohodak 2016, godine kada je osvojio predsjednički mandat, objavio je New York Times u istraživačkom izvještaju.

U izvještaju objavljenom 27. septembra navodi se kako je Trump navodno platio jednak iznos i 2017. godine, te d nije platio savezni porez na dohodak u ćak 10 od 15 prethodnih godina.

List navodi takođe da Trump navodno nije platio nikakav porez ili je platio ograničen savezni porez, tako što je prijavio gubitak više novca nego što je zaradio, koristio je porezne odbitke na lične troškove i oslanjao se na porezne olakšice za poslovanje kako bi smanjio svoje porezne obaveze.

Na konferenciji za novinare nakon što je New York Times objavio ovaj izvještaj, Trump je odbacio optužbe o neplaćanju poreza kao “lažnu vijest”

On nije rekao koliko je poreza platio, te je ponovio ranije argumente da ne može objaviti informacije jer se njegovi povrati poreza pod revizijom američke porezne agencije (IRS).

“IRS me nije tretirao dobro”, rekao je Trump, dodajući da će sve biti objavljeno nakon revizije.

Advokat Organizacije Trump Alan Garten rekao je za Times da mu se čini da su većina, ako ne i sve činjenice netačne" te zatražio dokumente na uvid.

On je naveo kako je predsjednik platio “desetine miliona dolara ličnog poreza federalnoj vladi, uključujući milione ličnog poreza od kako je objavio svoju kandidaturu 2015. Godine.

Times je prikazao Trumpa kao poslovnog čovjeka koji se borio da održi svoje poslovanje i prijavljivao milionske gubitke čak i tokom predsjedničke kampanje.

Times ocjenjuje kako su porezne informacije otkrile "borbu za imovinu, ogroman otpis, revizijsku bitku i stotine miliona duga koji dospijevaju".

Izvještaj koji je objavio New York Times će vjerovatno naštetiti predsjedniku samo nekoliko sedmica prije izbora 3. novembra, na kojim mu je protivkandidat demokrata Joe Bidena.

Trump je jedini američki predsjednik iz novijeg perioda koji nije javno objavio podatke o plaćanju poreza.

*Vijest bazirana na izvještajima New York Timesa, AP-a, AFP-a I Reutersa.

XS
SM
MD
LG