Dostupni linkovi

Odloženo suđenje zbog paljenja ambasade SAD-a


Policija u vreme paljenja ambasada u Beogradu na dan proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine
Policija u vreme paljenja ambasada u Beogradu na dan proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine

Nastavak suđenja petorici policijskih čelnika, optuženih za propuste u obezbeđenju ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu koja je zapaljena u neredima 2008. godine, otkazano je pred Višim sudom zbog službenih obaveza postupajućeg sudije.

Suđenje policajcima, koji su komandovali policijskim snagama na beogradskim ulicama kada su huligani zapalili ambasadu SAD u centru grada, a kamenovali ambasadu Nemačke i Hrvatske, biće nastavljeno sutra, 18. septembra.

Petorica visokih policijskih službenika - Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Mladen Kuribak, Zoran Rašković i Bojan Marković terete se za krivično delo protiv opšte sigurnosti.

Tužilaštvo smatra da optuženi nisu policiji izdali naređenja koja bi sprečila napad huligana na ambasade nakon mitinga u centru Beograda, gde je Vlada Srbije na čelu sa tadašnjim premijerom Vojislavom Koštunicom 21. februara 2008. godine organizovala skup "Kosovo je Srbija" protiv proglašenja nezavisnosti Kosova.

Sva petorica optuženih su na pripremnim ročištima negirala krivicu.

Optužnica ne ispituje mogući politički uticaj na propuste u obezbeđenju koji su doveli do paljenja ambasade i rušilačkog pohoda na ulicama, već se bavi komandnom odgovornošću optuženih.

XS
SM
MD
LG