Dostupni linkovi

Optužnica zbog prijetnji nekadašnjem šefu Misije EU u BiH i glavnoj tužiteljici BiH


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv Ranka Petrovića iz Tuzle zbog prijetnji na život i sigurnost nekadašnjeg šefa Misije EU u BiH Lars Gunar Wigemarka i glavne tužiteljice Gordane Tadić, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

“Optuženi se tereti da je, tokom marta 2019. godine, putem izjava na internet portalu, sa internet adrese koju je koristio, uputio ozbiljne prijetnje za život osobe pod međunarodnom pravnom zaštitom, šefa Misije EU u BiH, Lars Gunar Wigemarka, kao i da je uputio ozbiljne prijetnje glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, koja predstavlja i rukovodi Tužilaštvo BiH i nalazi se pod 24 satnom policijskom zaštitom, pozivajući na njezino ubistvo, što je kod navedenih izazvalo ozbiljan strah i uznemirenost, kao i uznemirenje javnosti”, dodaje se u saopštenju za javnost.

Kako se precizira, optuženi se tereti da je ugrozio osobu pod međunarodnom pravnom zaštitom, ozbiljnom prijetnjom da će napasti na njen život kao i ozbiljno prijetio da će napasti službenu osobu u institucijama Bosne i Hercegovine, čime je počinio kazneno djelo-Ugrožavanje osoba pod međunarodno-pravnom zaštitom iz članka 192. i napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinitelja kaznenog djela iz članka 241b. kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG