Dostupni linkovi

EU osudila pogubljenje iranskog hrvača


Protesti protiv pogubljenja iranskog hrvača u Berlinu
Protesti protiv pogubljenja iranskog hrvača u Berlinu

Evropska unija pridružila se osudi pogubljenja iranskog hrvača Navida Afkarija zbog ubistva pripadnika sigurnosnih snaga tokom antivladinih protesta 2018. godine.

Iranske vlasti su saopštile da je Afkari pogubljen 12. septembra nakon suđenja koje grupe za zaštitu ljudskih prava nazivaju lažnim.

Afkari je osuđen zbog ubistva zaštitara iz vladinog odjela za vodovod i kanalizaciju u gradu Shiraz na jugu Irana tokom antivladinih protesta 2018. godine.

Evropska unija je "najoštrije osudila pogubljenje" rekao je glasnogovornik EU za vanjske poslove Peter Stano.

Unija se protivi smrtnoj kazni "bez ikakve iznimke i pod bilo kojim okolnostima i slučajevima. To je okrutna i nehumana kazna", dodao je Stano.

Glasnogovornica njemačkog ministarstva vanjskih poslova također je osudila pogubljenje iranskog hrvača navodeći "značajne sumnje u vladavinu zakona tokom suđenja" i navode da je Afkari "priznao uslijed mučenja".

Iransko pravosuđe negiralo je tvrdnje o mučenju koje su iznijeli aktivisti kao i Afkarijeva porodica.

Američki državni sekretar Mike Pompeo nazvao je smaknuće Afkarija "opakim i okrutnim činom".

Međunarodni olimpijski odbor saopštio je da su "duboko uznemireni" jer molbe sportaša iz cijelog svijeta nisu uspjele da zaustave pogubljenje.

Afkari je bio državni prvak u hrvanju, široko popularnom sportu u Iranu, koji se veoma često naziva "prvim sportom" ove zemlje.

Njegova braća su u istom slučaju optuženi na zatvorske kazne od 54 i 27 godina.

XS
SM
MD
LG