Dostupni linkovi

Vučić obavestio Putina o razgovorima u Vašingtonu i Briselu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i obavestio ga o razgovorima koje je delegacija Beograda vodila sa delegacijom Prištine u Vašingtonu i Briselu vođenim 4. i 7. septembra.

Kremlj je saopštio da je razgovor održan na inicijativu srpske strane.

Dvojica predsednika su razmenili mišljenja o situaciji na Balkanu i razgovarali o aktuelnim pitanjima strateškog srpsko-ruskog partnerstva i potvrdili su da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

"Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je, kako se navodi, naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, a predsednik Rusije je „pozdravio to čvrsto opredeljenje Srbije“.

Vučić je Putinu izrazio zahvalnost na podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i naporima za održavanje mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, prema saopštenju iz Vučićevog kabineta, rekao da će Ruska Federacija pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, a sve sa ciljem zaštite međunarodnog javno-pravnog poretka.

Dvojica predsednika su konstatovala da ekonomske veze Srbije i Rusije konstantno jačaju, ali da su mogućnosti za saradnju u oblasti privrede daleko veće od iskorišćenih i da ima prostora za nove zajedničke projekte.

Na zvaničnoj internet stranici Kremlja navedeno je da se razgovor fokusirao na pitanje Kosova.

„Vladimir Putin je potvrdio nepromenjenu poziciju Rusije o izbalansiranom i kompromisnom rešenju koje je prihvatljivo za Beograd, a koje koje bi odobrio Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija“, saopšteno je iz Kremlja.

Dodaje se da su dva predsednika razgovarala i o rusko-srpskom strateškom partnerstvu.

"Vladimir Putin je visoko ocenio lični doprinos Vučića u razvoju bilateralnih veza i izrazio spremnost da sa njim nastavi blisku saradnju o svim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima“, navedeno je u saopštenju Kremlja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti potpisali su 4. septembra u Beloj kući u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Šta piše u sporazumu Kosova i Srbije?

Nakon trilaterale za zvaničnicima EU 7.septembra u Briselu Vučić i Hoti su potvrdili da su otvorili teme oko Zajednice opština sa srpskom većinom, finansijskih potraživanja i imovine. Tada naveli da su usaglasili stavove oko nestalih, raseljenih i ekonomske saradnje.

Vučić i Hoti u Briselu otvorili pitanja zajednice srpskih opština, finansijskih potraživanja i imovine

XS
SM
MD
LG