Dostupni linkovi

Navaljni 'zdravstveno bolje', glasnogovornica kritičara Kremlja sumnja u te navode


Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni

Njemački magazin Der Spiegel izvijestio je da je hospitalizirani ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni napredovao u oporavku nakon trovanja nervnim agensom i da će, kako se navodi, moći govoriti, iako je njegova glasnogovornica umanjila navode njemačkog medija.

Aleksej Navaljni (44), strogi kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, liječi se u berlinskoj bolnici Charite od 22. augusta, dva dana nakon što mu je pozlilo na letu u Sibiru.

Njemački stručnjaci kažu da testovi pokazuju da je otrovan sovjetskim vojnim nervnim agensom iz grupe novičok, zbog čega su Europska unija, Njemačka i druge države tražile od Rusije da istraži ovaj slučaj.

Navaljnijev tim i rodbina vjeruju da su iza trovanja stajale ruske vlasti, što Kremlj žestoko poriče.

"Der Spiegel i Bellingcat razumiju da Navaljni može ponovno govoriti i vjerojatno se može sjetiti detalja o svom kolapsu", naveo je časopis. "Njegove izjave mogu biti opasne za ljude koji stoje iza napada."

Njemački magazin rekao je da je Navaljnijeva policijska zaštita pojačana u očekivanju da će primati više posjetitelja kako se njegovo zdravstveno stanje bude poboljšavalo.

Međutim, čini se da glasnogovornica Navaljnija, Kira Jarmiš, umanjuje navode časopisa Der Spiegel.

"U vezi s najnovijim materijalom o Alekseju: da je svjestan i reagira na one oko sebe, to smo izvijestili već u ponedjeljak. Ali, općenito, članak je vrlo pretjeran i sadrži brojne činjenične pogreške", napisala je Jarmiš na Twitteru, bez izričitog citiranja članka Der Spiegela.

Iz bolnice koja liječila Navaljnija nije bilo komentara.

XS
SM
MD
LG