Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Foče


Ulaz u zgradu Suda i Tužilaštva BiH
Ulaz u zgradu Suda i Tužilaštva BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je podiglo optužnicu za zločin protiv čovječnosti protiv Radulović Ranka koji se tereti za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče (BiH, jugoistok) i okolnih mjesta tokom 1992. godine.

Optužnicu je, protiv ranije višestruko osuđivanog državljanina Crne Gore Radulović Ranka rođenog 1960. godine u Nikšiću, podigao tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, saopšteno je u četvrtak 3. septembra iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH).

„Optuženi se tereti, da je za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.“, navodi se iz Tužilaštva BiH.

Tokom jula i augusta 1992., Radulović je, kako se navodi, zajedno sa drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti te učestvovao u napadu na civile i naselja što je za posljedicu imalo smrtne ishode.

„Također se tereti da je učestvovao u uzimanju talaca, kao i u protupravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama, učestvovao u protuzakonitom zatvaranju civila, pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje-silovanje, kao i počinio više puta silovanje više žrtava“, piše u saopštenju.

Navode optužnice će Tužilaštvo BiH dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG