Dostupni linkovi

Parlament Sjeverne Makedonije u nedjelju o novoj vladi Zorana Zaeva


Sjednica Sobranja, 29. avgust
Sjednica Sobranja, 29. avgust

Sjednica Sobranja za izbor nove vlade Sjeverne Makedonije nastavit će se u nedjelju, 30. avgusta, nakon što je mandatar Zoran Zaev predstavio prioritete nove vlade, dok su opozicioni poslanici kritikovali predloženi vladin program.

"Važno je da nova vlada dovrši novi četvorogodišnji mandat kako bi se osiguralo povoljno okruženje za realizaciju ekonomskog programa, kao i za naše evropske integracije", rekao je mandatar za premijera, lider Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev.

Sjednicu, na kojoj je izbor vlade bila jedina tačka dnevnog reda, zakazao je predsjednik parlamenta Talat Xhaferi (Džaferi), nakon što je Zaev dobio mandat za formiranje vlade nakon glasanja na prijevremenim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji 15. jula 2020.

Rezultati izbora pokazali su da je stranka SDSM osigurala najviše mjesta (46).

Zaev je kao predsjednik SDSM osigurao parlamentarnu većinu nakon izbora postignutim koalicionim sporazumom s liderom DUI Alijem Ahmetijem i liderom DPA Menduhom Thacijem (Tači).

To je učinjeno nakon izbora 15. jula, SDSM je osvojio 46 mandata, DUI 15 i jedno DPA. Tako su tri stranke sada dio koalicije koja ima većinu od 62 poslanika u Sobranju.

Za odabir vlade potrebna je jednostavna većina od 61 glasa.

Zaev je, između ostalog, rekao da će se ministri nove vlade založiti za rješavanje zdravstvene krize koju uzrokuje COVID-19, ekonomski rast zemlje, reformu administracije, vladavinu zakona, te borbu protiv korupcije.

Poslanici VMRO-DPMNE su u međuvremenu kritikovali vladin program. Oni su pred parlamentarnom govornicom tvrdili da vladini napori u borbi protiv korupcije nisu dovoljni, ali i da nije učinjeno dovoljno za rast ekonomije i razvoj obrazovanja.

S tim u vezi, poslanik VMRO-DPMNE Aleksandar Nikolovski rekao je da će se "vlada suočiti s brojnim protestima na jesen".

Inače, najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE je još 28. avgusta najavila da će njeni poslanici glasati protiv nove vlade, koju naziva kriminalnom, a ranije je oštre kritike na račun buduće vlade iznijela i opoziciona koalicija albanskih partija Alijanse za Albance i Alternative.

Nova koaliciona vlada, starih partnera SDSM i DUI koji su zajedno na vlasti od juna 2017. godine, dogovorena je prošle sedmice poslije kraćih pregovora.

U novom kabinetu Zaev će imati 19 ministara, sedam manje nego u prethodnom.

Vladajuću većinu čine koalicija SDSM sa Besom "Možemo", u kojoj je i više od 20 manjih partija uključujući stranke svih manjih etničkih zajednica, DUI i Demokratsku partiju Albanaca.

Mandat za sastav nove vlade Zaev je dobio 13. avgusta, a prethodno je na premijerskom mjestu bio od juna 2017. do početka januara ove godine, kada je podnio ostavku da bi bila formirana tehnička vlada za provođenje izbora.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 15. jula koalicija SDSM "Možemo" osvojila je 46 mandata, a VMRO DPMNE 44 od 120 mogućih mandata.

Najveća albanska partija DUI ima 15 poslanika, koalicija Alijansa za Albance - Alternativa 12, partija "Ljevica" dva, a Demokratska partija Albanaca jednog poslanika.

XS
SM
MD
LG