Dostupni linkovi

Brnabić: Nadam se da Lukašenko neće zameriti Srbiji pridruživanje Deklaraciji EU o Belorusiji


Premijerka Srbije, Ana Brnabić
Premijerka Srbije, Ana Brnabić

Premijerka Srbija Ana Brnabić potvrdila je informaciju diplomatskih predstavnika u Srbiji objavljenu 26. avgusta da se Beograd početkom ove nedelje pridružio Deklaraciji Evropske unije (EU) o Belorusiji.

To je obavljeno "u okviru sinhronizacije sa spoljnom politikom EU" rekla je ona i dodala da se nada da predsednik te države Aleksandar Lukašenko "neće to zameriti" Srbiji.

Ambasadori Evropske unije i SAD u Beogradu Sem Fabrici (Fabrizi) i Entoni Godfri (Anthony Godfrey) pozdravili su dan ranije pridruživanje Srbije evropskoj deklaraciji o predsedničkim izborima u Belorusiji.

Fabrici je putem Tviter naloga pozdravio to što se Srbija pridružila Deklaraciji o predsedničkim izborima u Belorusiji.

Pored Fabricija, ovim povodom se oglasio se i ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Entoni Godfri.

„Sjajno je videti da Srbija stoji uz svoje evropsko okruženje“, napisao je Godfri na Tviteru.

EU je 11. avgusta usvojila Deklaraciju o predsedničkim izborima u Belorusiji u kojoj se navodi da su gradjani Belorusije tokom izborne kampanje "pokazali želju za demokratskim promenama", ali da "izbori nisu bili ni slobodni ni fer".

Potpisivanje te deklaracije je ono "što Srbija treba da radi u okviru sinhronizacije srpske politike sa evropskom politikom", kazala je novinarima Brnabić tokom posete Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

"U sklopu našeg pridruživanja Evropskoj uniji to je nešto što mi radimo svake godine", rekla je ona.

Ocenila je da Srbija ima dobre odnose i dobru saradnju s Belorusijom i da, uprkos pridruživanju toj deklaraciji, Srbija ne sme da zaboravi "dela prijateljstva prema Srbiji, posebno u najtežim trenucima".

Istakla je da se neće zaboraviti da je Lukašenko "jedini državnik na svetu koji je tokom NATO bombardovanja 1999. godine posetio Srbiju".

XS
SM
MD
LG