Dostupni linkovi

Kremlj optužuje Nijemce za ishitrene zaključke o trovanju Alekseja Navaljnija


Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni
Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni

Kremlj je u utorak optužio njemačke ljekare da su požurili sa zaključkom nakon što su rekli kako su testovi pokazali da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan, prenosi AFP.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da nije jasno da li je Navaljni otrovan, jer nije utvrđena odgovorna supstanca.

“Rusija neće otvoriti krivičnu istragu dok se to ne dogodi”, kazao je Peskov.

On tvrdi da su ruski ljekari dijagnosticirali Navaljnijevo stanje na sličan način kao i njemački ljekari, ali rekao je da su Nijemci požurili sa zaključkom da je otrovan.

"Analize naših ljekara i njemačkih ljekara u potpunosti se slažu. Ali, zaključci se razlikuju. Ne razumijemo tu žurbu", rekao je Peskov, dodajući da je "trovanje jedan od pravaca, ali da ima i drugih medicinskih pravaca".

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni vjerovatno je otrovan supstancom iz klase inhibitora holinesteraze, kažu ljekari iz berlinske bolnice Charite. Oni smatraju da je Navaljnom najverovatnije dat nervni otrov.

Riječ je o još nepoznatoj supstanci iz klase inhibitora holinesteraze. O tvarima koje se koriste u nervnim agensima kao i lijekovima i insekticidima koji suzbijaju enzim potreban da centralni nervni sistem normalno funkcioniše.

Peskov insistira na činjenici da njemački ljekari "nisu identifikovali nijednu supstancu" te navodi da su i ruski ljekari konstatovali veoma nizak nivo holinesteraze, ali da nisu mogli da zaključe da je time otrovan.

"Taj pad (holinesteraze) može imati brojne uzroke, uključujući uzimanje određenih lijekova. Moramo utvrditi uzrok, a to nisu utvrdili ni naši ljekari, ni Nijemci", rekao je Peskov, ističući da bi Rusija bila "zahvalna" ako bi u Njemačkoj otkrili o kojoj supstanci je riječ.

Avion s ruskim liderom opozicije Aleksejem Navaljnijem sletio je u subotu ujutro, 22. avgusta u Berlin, nakon čega je vozilima Hitne pomoći prebačen u bolnicu Charite Mitte.

Njemačka vlada u ponedjeljak je navela kako je „prilično vjerovatno“ da je kritičar Kremlja, ruski lider opozicije, Aleksej Navaljni otrovan u Rusiji i da mu je potrebna lična zaštita dok se liječi u bolnici u Berlinu.

Navaljni je evakuisan iz sibirskog grada Omska nakon što je pao u komu za koju se sumnja da je posljedica trovanja.

XS
SM
MD
LG